2024. április 27., szombat

Hamarosan Záporka

A fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok találkozója Bácsfeketehegyen

Október 21-én Bácsfeketehegyen 12. alkalommal fog sor kerülni a Záporka vers- és prózamondó találkozóra, amelyen a fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok mérhetik össze tudásukat. Az esemény szervezésében három szervezet: az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és a Feketics Művelődési Egyesület vesz részt. Papp Julianna, az Izida elnöke a rendezvény kapcsán arról számolt be lapunknak, hogy a fellépés mellett más programok is várják a találkozó résztvevőit.

A tavalyi Záporka egyik produkciója (Lakatos János felvétele)

A tavalyi Záporka egyik produkciója (Lakatos János felvétele)

– A fogyatékkal élő, a tanulásban akadályozott, vagy más problémával élő gyerekek elhozzák ide a vers iránti szeretetüket és bemutatják tudásukat. Mindannyian eltöltünk itt egy nagyon kellemes napot, szavalnak, prózát mondanak és animátorok segítségével játékokban is részt vehetnek. Emellett tartani fogunk kézműves foglalkozásokat is számukra, valamint a VMVE elhozza nekünk a Családi kör másképpen című műsorát – mondta el Papp, majd arról is szólt, hogy a kezdetekhez képest csökkent a résztvevők száma.

– Amikor indultunk, akkor 150 résztvevőnk is volt, tavaly pedig mindössze 50–60. Valószínűleg az anyagiak is hozzájárultak a létszámcsökkenéshez, mivel nem tudjuk biztosítani az útiköltséget, de más is közrejátszik. A speciális tagozatok megszűnésével nincs aki felkészítse ezeket a gyerekeket, így néhány iskola emiatt mondta le a részvételt. Idáig vannak jelentkezők Magyarkanizsáról, Zentáról, Bácskossuthfalváról és Szenttamásról. A hivatalos jelentkezési határidő lejárta után is szoktak lenni jelentkezők, és úgy gondolom, ez az idén is így lesz. A lényeg, hogy minél többen eljöjjenek és jól érezzék magukat, valamint bemutassák tudásukat – fogalmazott az elnök.

Az idei évben a Molnár Krekity Olga, Barta Júlia és Dudás Zita összetételű zsűri fogja kiértékelni a produkciókat, és emellett tanácsokkal fogják ellátni a fellépő gyerekek és fiatalok felkészítő tanárait. A találkozón 7 évnél idősebb gyerekek, fiatalok léphetnek fel, akik két kategóriában szerepelnek: a Szivárvány csoport (a testi fogyatékkal élők) és a Napraforgó csoport (a tanulásban akadályozottak).