2024. április 27., szombat
VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK

Az Európa-bajnok megnyerte a csoportot

Böde újra betalált Feröernek – Szlovákia a legszerencsétlenebb

Mindig is tudtam, hogy meg tudjuk csinálni. Bíztam a játékosaimban, ők pedig megajándékoztak ezzel az eredménnyel – nyilatkozta Fernando Santos, a tavalyi Eb-győztes portugál válogatott szakvezetője, aki csapatával az utolsó fordulóban, Svájc elleni 2:0-s győzelemmel nyerte meg világbajnoki selejtezős csoportját, egyenes ágon kijutva a jövő évi oroszországi tornára. – Ha megvan a minőség és a szervezettség, mindig egyre közelebb kerülsz a végső sikerhez. Nagyon jó az együttműködés köztem és a játékosok között” – mondta még az edző.

André Silva a 10. gólját rúgta a selejtezőkben a svájciak ellen (Fotó: Beta/AP)

André Silva a 10. gólját rúgta a selejtezőkben a svájciak ellen (Fotó: Beta/AP)

Magyarország a portugál–svájci csoportban tét nélküli találkozón verte Budapesten minimális eredménnyel Feröert. A találkozó egyetlen gólját a szünet után becserélt, a szigetország ellen két éve duplázó Böde Dániel szerezte a hajrában, egy jobb oldali Dzsudzsák-szögletet követően.

A büntetőből (is) betaláló és a válogatottságtól elköszönő Arjen Robben volt a holland válogatott legjobbja (Fotó: Beta/AP)

A büntetőből (is) betaláló és a válogatottságtól elköszönő Arjen Robben volt a holland válogatott legjobbja (Fotó: Beta/AP)

Az A csoportban a franciák mögött azonos pontszámmal végzett Svédország és Hollandia – az utolsó játéknapon a Tulipánok megverték a skandinávokat, de rosszabb gólkülönbséggel kiestek a versenyből, míg a H jelű hatosban (Belgium mögött) Görögország Gibraltár legyőzésével biztosította a rájátszást. A csoportmásodikak közül Szlovákia húzta a legrövidebbet, amely ezen csapatok különversenyében a leggyengébb mérleggel rendelkezik, és nem folytathatja a selejtezőt.

Csoportmásodikak

Jövő kedden a FIFA zürichi központjában sorsolják ki az európai zóna pótselejtezőinek párosítását. A nyolc továbbjutott csoportmásodikat (a legrosszabb mérlegű Szlovákia kivételével) az októberi FIFA-ranglista alapján sorolják a kiemeltek vagy a nem kiemeltek csoportjába. Minden kiemelt csapat egy nem kiemeltet kap a sorsoláson, és Zürichben döntik el azt is, mely csapatok fejezik be hazai pályán a párharcot. Az első mérkőzésekre november 9–11-én, a visszavágókra 12–14-én kerül sor.

1. Svájc 8 7 0 1 18:6 21

2. Olaszország 8 5 2 1 12:8 17

3. Dánia 8 4 2 2 13:6 14

4. Horvátország 8 4 2 2 8:4 14

5. Svédország 8 4 1 3 18:9 13

6. Észak-Írország 8 4 1 3 10:6 13

7. Görögország 8 3 4 1 9:5 13

8. Írország 8 3 4 1 7:5 13

9. Szlovákia 8 4 0 4 11:6 12

Chile kiesett, Messi mentette meg Argentínát

Elmondtam a csapatnak: Messi nem tartozik kijuttatni Argentínát a világbajnokságra, de a labdarúgásnak érdekében áll, hogy ő ott legyen jövőre Oroszországban” – nyilatkozta Jorge Sampaoli, az argentin válogatott szövetségi kapitánya, aki az utolsó mérkőzésig nem lehetett biztos benne, hogy csapatával kijut a 2018-as világbajnokságra. A Lionel Messi vezette Argentína Ecuador otthonában lépett pályára, és fél perc játék után rögvest hátrányba került.

A csatárzseni azonban húsz perc alatt fordított, majd a 62. percben szólóakció végén biztosította be Argentína vb-részvételét. „Kész őrület lett volna, ha nem jutunk ki” – fogalmazott a sztár a lefújást követően.

A rendkívül kiélezett dél-amerikai zóna selejtezősorozatának utolsó fordulóját öt csapat várta egymástól 2 pontos távolságon belül (Argentína mellett Kolumbia, Peru, Chile és Paraguay tolongott), és szó szerint az utolsó 90 percig, annak is a legvégéig nyitva álltak a továbbjutási kérdések. A legrövidebbet végül Chile húzta, amely a 3. helyről várta az utolsó mérkőzést. Alexis Sánchezék az éllovas Brazília otthonában léptek pályára, 3:0-s vereséget szenvedtek, és rosszabb gólkülönbségükkel még az interkontinentális pótselejtezős 5. helyet is elveszítették.

Az USA nem megy Oroszországba

Az Egyesült Államok válogatottja hatalmas meglepetésre kikapott az észak- és közép-amerikai selejtezősorozat utolsó fordulójában a csoportutolsó, messze legrosszabb mérleggel rendelkező Trinidad és Tobago otthonában. A Bruce Arena edző vezette csapat az egyenes kijutást érő harmadik pozícióból várta az utolsó fordulót, és az üldöző csapatok (Panama és Honduras) győzelmei mellett is elegendő lett volna döntetlent játszaniuk a sereghajtó otthonában.

Az USA-beli Omar Gonzalez középhátvéd szerezte meg a találkozó első gólját – igaz, saját kapujába talált be szerencsétlenül. A megzavarodott, az első félidőben szemlátomást tehetetlen vendégek még a szünet előtt másodszor is kapituláltak (Jones, 37.), s Arena mester tanítványai hiába szedték össze magukat a második felvonásra, és hiába helyezték nagy nyomás alá a házigazdát, mindössze egy szépítő gólra futotta tőlük a játékrész legelején (Pulišić, 47.).

A fent említett továbbjutási riválisok hazai környezetben léptek pályára, és egyaránt megverték esélyesebb, de már biztosan vb-szereplő ellenfeleiket (Panama Costa Ricát, Honduras Mexikót gyűrte le), amivel mindkét alakulat megelőzte az Egyesült Államokat, amely még az interkontinentális pótselejtezős negyedik helyről is lemaradt.

Szíria hősiesen küzdött

A jóval esélyesebb Ausztrália csapata csak hosszabbításban tudta megverni Szíriát az ázsiai zóna pótselejtezős összecsapásán. A párharc első mérkőzését a háború sújtotta ország helyett Malajziában rendezték meg a múlt héten, s itt ausztrál vezetést követően a szírek hatalmas szívvel harcolva, hajrábeli büntetőgóllal tudtak egyenlíteni.

A hétfői ausztráliai mérkőzésen a közel-keleti együttes már a 6. percben előnybe került az első meccsen is betaláló Al Soma révén, de az elképesztő mezőnyfölényben futballozó házigazdák Cahill vezérletével már hét percet követően egyenlítettek. A hátralévő közel nyolcvan percben azonban Szíria kiválóan védekezett, és a húsz ausztrál kapura lövésből egyetlen gólt sem kapott. A második 1:1 után 30 perces hosszabbítás következett, amelynek során Cahill második góljával a hazai fél végül ki tudta harcolni a továbbjutást.

Az interkontinentális selejtezőn Ausztrália Honduras ellen próbálja majd kiharcolni a vb-részvételt novemberben.