2024. április 27., szombat

Történetek a Tanár Úrról

Hernyák Zsóka hétfőn veszi át a Sinkó-díjat

A szabadkai Hernyák Zsóka nyerte az idei Sinkó-díjat, amelyet Újvidéken a Magyar Tanszék napján vehet át október 16-án. A Morze a szerző első kötete, amelyben a fiktív Tanár Úrhoz és úrról ír prózákat, történeteket. A kötet fő jellemzője az irónia, illetve a hatalmi pozícióban lévő, mégis alárendelt Tanár Úr karaktere, amely egyedi hangot ad a kötetnek. A kötetről a szerzőt, Hernyák Zsókát kérdeztük.

Hogyan született meg a kötet?

— A Tanár Úr-prózákat, amelyek a kötetben szerepelnek, körülbelül öt évvel ezelőtt kezdtem el írni. A legutolsó, legfrissebb darab is két éve készült el. Akkor voltam egy zEtna által szervezett irodalmi esten, amelyen Beszédes István érdeklődött, hogy az általam felolvasott prózákból van-e egy ciklusnyi, kötetnyi. Így született meg a gondolat, hogy a már meglévő szövegeket egy kötetbe rendezzük.

Mikor kezdtél el prózákkal foglalkozni?

– Az egyetemista éveim alatt, Szegeden kezdtem el a kötetben szereplő szövegekkel foglalkozni. Tulajdonképpen ezek az első prózáim. A középiskolás éveim alatt verseket írtam, ezek a Képes Ifjúságban és a Magyar Szóban jelentek meg, valamint a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén is versekkel indultam. Ezt követően az egyetemen magyar alapszakra, majd vizuális kultúratudomány mesterszakra iratkoztam, és ezek alatt az évek alatt, hosszabb szünet után, újra érdekelni kezdett az írás. A Szegeden töltött öt év alatt, ha nem is előre megfontolt szándékkal, elkezdtem prózákat írni.

A kötetben szereplő rövid szövegek egyik meghatározó jellemzője a játékosság, ugyanakkor az újabb írásaimban túl szeretnék lépni a Morze szövegvilágán.

A kötetben szereplő Tanár Úr karaktere hogyan alakult ki, és hogyan alakult a karakter körül a történet?

– Olyan karaktert szerettem volna alkotni, aki bizonyos szempontból hatalmi pozíciót élvez, ugyanakkor mégis alávetett szerepbe kényszerül. Ennek az ellentmondásos és gyakorta groteszk viszonyrendszernek a problémakörét járja körül a kötet. Amikor észrevettem, hogy már több Tanár Úr-próza is el van mentve a gépemen, akkor jöttem rá, olyan problémával foglalkozom, ami hosszú távú odafigyelést igényel.

A jövőben mik a terveid? Folytatod a Tanár Úr történetét?

– Az utóbbi időben más jellegű szövegekkel foglalkozom, és egyelőre úgy érzem, hogy nem szeretnék visszatérni a Morze világához. Jelenleg a bestialitás és az állati lét sajátosságai érdekelnek a leginkább. Lassan, de annál nagyobb odafigyeléssel készül a második kötet kézirata, de erről jelenleg nem tudok, és nem is szeretnék többet mondani.

A Sinkó-díj remek kitüntetés. Mikor tudtad meg, hogy díjazott lettél?

– Vasárnap tudtam meg, hogy díjazott lettem, édesanyám közölte velem a hírt. Október 16-án, hétfőn 11 órakor, a Magyar Tanszéken kerül sor a díj átadására. Kíváncsian várom.