2024. április 27., szombat

Megtanulni életet menteni

Szívleálláskor a legközelebb álló személy tud a leggyorsabban életet menteni
A megfelelő tájékoztatásnak köszönhetően tavaly huszonnégy életmentést laikusok végeztek

A megfelelő tájékoztatásnak köszönhetően tavaly huszonnégy életmentést laikusok végeztek

Negyedik alkalommal szervezi meg a Mentőszolgálat az Újraélesztési nap rendezvényt, amelyre ma 11 órától kerül sor a város főterén. Az újraélesztés jelentőségére hívták fel a figyelmet a sajtótájékoztatón dr. Kornelija Jakšić Horvat, a Mentőszolgálat vezetője és dr. Mihaela Budimski sürgősségi rezidens orvos.

– A rendezvény tulajdonképpen felhívás a társadalmi közösségnek, a minél szélesebb körű tájékoztatást szolgálja, hogy már akár a hetedikes-nyolcadikos diákok is tudjanak életet menteni. Szívleálláskor az első négy perc a legfontosabb, ezután ugyanis agykárosodás lép fel, tehát már nem lehet károsodás nélkül megmenteni a beteget. A defribrillátor használata külföldön teljesen magától értetődő, sőt ingyenes alkalmazások segítségével a polgárok megtekinthetik, hol vannak ilyen berendezések, valamint az újraélesztésre képzett személyek jegyzékét is. Szabadkán nincs pontos nyilvántartás arról, hol található ilyen újraélesztési berendezés, de úgy tudom, hogy a nyugdíjbiztosító épületében, valamint a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, és természetesen a Mentőszolgálatunknak van ilyen berendezése. Újraélesztő berendezéseket kellene biztosítani a falvakban és a városon kívüli településeken, ugyanis a mentőszolgálat négy perc alatt semmiképpen sem tud odaérni a távolabbi településekre. A berendezések biztosítása mellett több személyt ki kellene képezni, hogy minél gyorsabban tudjanak segíteni újraélesztésnél – mondta dr. Kornelija Jakšić Horvat.

Ma tizenegykor a város főterén újraélesztési képzést tartanak a szakemberek a polgároknak, mindazok, akik kipróbálják az újraélesztési technikákat, egy mézeskalács szívet kapnak, amelyet a Mentőszolgálat doktornői készítettek.

– Negyedik alkalommal szervezzük meg az Újraélesztési nap rendezvényt, külön örömömre szolgál, hogy a megfelelő tájékoztatásnak és felvilágosításnak köszönhetően a múlt évben huszonnégy újraélesztés a laikusok érdeme. Az emberek félnek segítséget nyújtani, még a legközelebbi hozzátartozóiknak is, pedig mindenképpen csak segíteni tudnak, nincs mit elrontani, a mielőbbi segítségnyújtással időt lehet nyerni, amíg nem érkezik meg a mentőszolgálat. Amikor mentőt hívnak, nagyon fontos elmondani, hogy a beteg nem lélegzik, és eszméletlen állapotban van, valamint a pontos helyszínt is ismertetni kell az ügyeletes diszpécserrel – mondta dr. Mihaela Budimski.

A sajtótájékoztatót követően dr. Vanja Vujinović, a Mentőszolgálat orvosa, valamint Ivan Temunović egészségügyi technikus az újságírók számára alapszintű újraélesztési képzést tartott, amelyen bemutatták a defibrillátor alkalmazását is.