2024. május 8., szerda

Falakat lebontva, határokat átlépve

Csík Mónika kötetbemutatója Csókán

Hétfőn délután a Csóka Művelődési és Oktatási Központ szervezésében, a helyi Művelődési Ház előcsarnokában bemutatták Csík Mónika Térhatárok című verseskötetét, mely Sándor Zoltán szerkesztésében és a szabadkai Életjel Könyvek gondozásában jelent meg.

Fotó: Szögi Csaba

Fotó: Szögi Csaba

Az esemény nyitányaként Kónya Sándor helyi verséneklő saját megzenésítésében előadta Mónika Teremtés című költeményét. Őt követően Sándor Zoltán osztotta meg szerkesztői gondolatait a kötetről, majd az érdeklődők megismerkedhettek a kötet illusztrátora, Korsós Karolina munkáival, melyekből a szervezők a helyszínen alkalmi kiállítást is rendeztek. Az igen fiatal, de máris markánsan egyedi stílusjegyekkel rendelkező képzőművésszel Szögi Csaba beszélgetett akvarelljeiről, melyek szervesen kapcsolódnak a kötetben szereplő versekhez. Karolina elárulta, párbeszéd alakult ki közte és az őt igencsak inspiráló szövegek között, vizuális típus lévén pedig hamarosan képekben valósult meg ecsetje nyomán ez az élmény. A közös munka nagyszerű eredményét mindenki megtapasztalhatja, aki a könyvet kézbe veszi.

Ezután Sinkovits Péter és Szögi a költőnőt szólaltatták meg, aki mesélt a gyökereiről, gyermekkorának adomázó kedvű családjáról, szűkebb szülőföldjének helyi babonáiról, történeteiről, népi hagyományairól mint őt már korán megihlető jelenségekről, majd szó esett az irodalomról mint végtelenségről, melyben az írók, költők csupán pillanatok, mégis ők alkotják. Végezetül Mónika fontos gondolatokat közölt még spiritualitásról, határok átlépéséről, falak lebontásáról, a teremtésben való aktív részvételről, melyek nélkül hiteles művészet nem létezik.