2024. április 27., szombat
VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK

„Erről álmodtam gyerekként”

Nyolc év után újra vb-n játszhat Szerbia

Pályafutásom legfontosabb gólját lőttem. Gyerekként álmodoztam erről, hogy a válogatott fontos mérkőzésén leszek majd eredményes. Nagyon boldog vagyok, mert megérdemelten nyertünk, és örömet szereztünk a szurkolóinknak” – nyilatkozta Aleksandar Prijović, a szerb válogatott és a görög PAOK csatára, aki az egyetlen gólt szerezte a Sasok Grúzia elleni győztes összecsapásán.

A határtalan gólöröm Belgrádban (Fotó: Beta)

A határtalan gólöröm Belgrádban (Fotó: Beta)

Győzelmi kényszerben játszott a szerb csapat, hiszen egy esetleges walesi siker (Wales–Írország) esetén Bale-ék megelőzték volna Slavoljub Muslin mester tanítványait. A belgrádi Rajko Mitić Stadionban fergeteges hangulatot teremtett a több tízezer szurkoló, s a házigazdák kézben is tartották a meccset, de gólt egészen a 74. percig nem tudtak begyömöszölni a grúz kapuba – a 61. percben pályára küldött Prijović ekkor egy gyors kontra végén értékesítette Mitrović jó ütemű középre gurítását. A vendégek egyébként váratlanul nagy ellenállást tanúsítottak, mi több, az első játékrészben többet birtokolták a labdát, és több helyzetet is ki tudtak alakítani.

Ha nem hittem volna ebben, el sem vállaltam volna a szövetségi kapitány szerepét – nyilatkozta közvetlenül a lefújást követően az elégedett Muslin edző. – Elsősorban a játékosok sikere ez, amiért köszönetet mondok nekik. Másfél éve dolgoztunk együtt, megérdemeltük, hogy ott legyünk a világbajnokságon” – mondta még a szakvezető.

Minimális spanyol és olasz siker

Nem hajtották túl magukat a csapatok a G csoport utolsó játéknapján, hiszen minden lényeges kérdés eldőlt már 9 fordulót követően. Az éllovas, Oroszországba egyenesen ágon kijutott Spanyolország Izraelbe látogatott, és szinte teljesen felforgatott, tartalékos kerettel lépett a jeruzsálemi Teddy Stadium gyepére – Julen Lopategui edző kezdőjében csak négy alapember kapott helyet, Busquets, Sergio Ramos, Asensio és Pedro.

A mérsékelten száguldozó Fúria rutinosan tartotta kézben a mérkőzést, és mezőnyfölényét a 76. percben tudta gólra váltani Illarramendi középtávoli bombájával. A hajrában Asensio is gólt szerzett, s már ünnepelni indult, amikor a partjelző lesállásjelzésére Thomson bíró érvénytelenítette a találatot.

A csoport második helyét megszerző Olaszország Albánia otthonából Candreva góljával hozta el a három pontot, a spanyolhoz hasonló dramaturgiájú mérkőzésen.

Horvátország játszhat pótselejtezőt

Horvátország javította Finnország elleni hibáját az I csoport utolsó fordulójában. A pénteken hazai döntetlent követően nehéz helyzetbe került csapat Izland győzelmével elvesztette éllovas pozícióját, és kőkemény ukrajnai vendégjátékon kényszerült megtartani második helyét – de a döntetlen sem lett volna elegendő, hiszen a leggyengébb mérlegű második nem játszhat pótselejtezőt (ez a szerencsétlen szerep egyébként Szlovákiának jutott).

A finn meccs után rögvest leváltott Ante Čačić szakvezető helyére a kevéssé ismert Zlatko Dalić ugrott be, és a gyors váltás nem hozott kudarcot: a horvátok jól viselték a hatalmas terhet, és előbb sikeresen visszaverték az első félidőben domináló ukrán csapat támadásait, majd a szünetet követően átvették az irányítást. Andrej Kramarić, a Hoffenheimnél légióskodó csatár bizonyult a meccs nyerőemberének – a magas támadó nyolc perc alatt duplázott a második félidő derekán. Előbb Modrić jobb oldali beadását fejelte be életerősen, majd Rakitić lapos beadását vágta közelről a hálóba.