2024. április 26., péntek

„Drága testvéreim, Sandžak az egyik legfontosabb híd”

Erdoğan az egységre és az összefogásra buzdította a Balkán népeit

A Novi Pazariak már kedden este felkészültek Recep Tayyip Erdoğan török államfő és Aleksandar Vučić szerb államfő fogadására, így ma nagy transzparensekkel, szerb és török zászlókkal köszöntötték a két államfőt. Megérkezése után Erdoğan kijelentette, itt otthon érzi magát.

Vučić és Erdoğan az ünnepi emelvényen (Fotó: Beta)

Vučić és Erdoğan az ünnepi emelvényen (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić meg is jegyezte, tisztában van vele, őt soha nem fogják olyan tisztelettel fogadni, mint Erdoğant, de bátran szembe tud nézni Novi Pazar polgárival, vallástól függetlenül ugyanis minden polgár érdekében végzi a munkáját. Megköszönte, hogy nagy szeretettel fogadták a török államfőt, majd közölte, számos olyan projektumról tárgyaltak, amelyek Novi Pazar, Tutin, Sjenica és más fejletlen önkormányzat fejlődéséhez járulnak majd hozzá.

Közölte, hamarosan megkezdik a Požega–Boljare autópálya tervdokumentációjának kidolgozását, az a cél ugyanis, hogy ezzel az úttal összekössék ezt a területet Belgráddal, illetve Szarajevóval és Podgoricával.

– Az a célunk, hogy Szerbia minden területét felfejlesszük. Utakat, kórházakat, óvodákat és iskolákat kell építenünk, nincs ennél fontosabb – hangsúlyozta Vučić.

Erdoğan reményét fejezte ki, hogy a két ország egy új időszak elé néz mind az infrastrukturális beruházások, mind más téren.

Otthonában sem várják különben, mint Novi Pazarban (Fotó: Beta)

Otthonában sem várják különben, mint Novi Pazarban (Fotó: Beta)

– Drága testvéreim, Sandžak az egyik legfontosabb híd, amely összeköt bennünket (a sandžaki törököket és a szerbiai bosnyák kisebbséget – szerz. megj.). Ez a kapcsolat hatással van a mi államközi kapcsolatainkra is – mondta a török elnök, utalva arra a 16 megállapodásra, amelyet az általa vezetett népes küldöttség látogatásának két napja során Szerbia és Törökország képviselői aláírtak.

– Azt szeretném, ha itt többé nem kellene fájdalmat átélni. Minden káoszt és összetűzést, ami a Balkánon megtörtént, más erők provokáltak ki, a kárt pedig a régió polgárai fizették meg. Ők elmentek, a népek ugyanakkor itt maradtak, hogy továbbra is egymás mellett éljenek. A balkáni népnek összetartónak kell lennie, hiszen ezáltal nő a terület biztonsága és javulnak az életkörülmények – hangsúlyozta Erdoğan. Kiemelte, Törökország azt szeretné, ha Szerbia olyan állam lenne, ahol összetartás uralkodna és az emberek jólétben élnének. Törökország mindent megtesz ennek érdekében, és kész együttműködni az élet minden területén Szerbiával.

Erdoğan érkezését követően azonnal tárgyalóasztalhoz ült Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš és Priboj települések vezetőivel. Novi Pazar, illetve Raška község szándéknyilatkozatot írt alá a török együttműködési ügynökséggel.