2024. április 27., szombat

Melyik karok a legnépszerűbbek?

Az Újvidéki Egyetemen több mint 3000 külföldi hallgató is tanul
Dr. Zoran Milošević

Dr. Zoran Milošević

– Az Újvidéki Egyetem 14 karán 50 741, a 11 magánkaron pedig 7289 egyetemista tanult a múlt tanévben. A tervezettnél valamennyivel alacsonyabb volt az Újvidéki Egyetemen az alapfokú tanulmányokra beiratkozók száma – mondta el egyebek között a tartományi képviselőház oktatási és tudományügyi bizottságának ülésén dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár.

Az egyetemisták 53,29 százaléka az állam költségén, 46,71 százalékuk pedig önköltségen tanult.

A tervezett létszám és a beiratkozott hallgatók száma tekintetében a legnagyobb aránytalanság a Pedagógiai és az Építőmérnöki Karon tapasztalható. Az Orvostudományi, Technológiai és Mezőgazdasági karokhoz hasonló, a fiatalok körében népszerűbb karoknál összhangban van a tervezett és beiratkozott egyetemisták száma.

A mesterképzés tekintetében is a zombori Pedagógiai Karnak van negatív mutatója, a tervezett egyetemistáknak alig a 41 százaléka iratkozott oda mesterképzésre. E tekintetben negatív mutatója van a Technológiai és a Mezőgazdasági Karnak is, viszont az Építőmérnöki Kar és az Orvostudományi Kar több mint 100 százalékban teljesítette a beiratkozási tervét

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

A tartományi titkár beszámolt arról is, hogy a Magyar Nyelvű Tanítóképzőben nincs akkreditált doktori képzés. Elmondta, hogy a Technológiai és Építőmérnöki Karon a legnagyobbak a negatív mutatók, a Sport és Testnevelési Karon, a Bölcsészettudományi Karon és a Mezőgazdasági Karon azonban a legjobban összehangolt a doktori képzés az előirányzott és beiratkozott hallgatók száma tekintetében.

Dr. Zoran Milošević elmondta: az Újvidéki Egyetemen az oktatás szerb nyelven valósul meg, de megvalósulhat a kisebbségek nyelvén is. Szólt arról is, hogy 45 országból összesen 2733 külföldi iratkozott be alapfokú képzésre az Újvidéki Egyetemre, mesterképzésre 15 országból 349-en, doktori képzésre pedig 12 országból 106 hallgató, összesen 3188 külföldi hallgató, és ezzel elégedettek lehetünk.

A képviselők megtudták, hogy a 2016/2017-es tanévben angol nyelven 34 programot akkreditáltak alapfokú képzésen, mesterképzésen 40-et, a doktorin pedig 22-t.