2024. április 27., szombat

Az összeköttetések vezetnek sikerhez

Együttes erővel kell pályázni az uniós forrásokra – értettek egyet Vajdaság képviselői európai régiók tisztségviselőivel folytatott megbeszélésükön

Friedrich von Heusingerrel, a német Hessen tartomány brüsszeli képviseletének vezetőjével, Viktor Sigllel, a felső-ausztriai parlament elnökével, Ivan Anušićtyal, a horvát eszéki-baranyai megye vezetőjével és Rafael Rajával, az olasz Lombardia tartomány uniós küldöttségének vezetőjével tárgyaltak az európai városok és régiók konferenciájával párhuzamosan a vajdasági küldöttség tagjai Brüsszelben. Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István, a képviselőház elnöke és Ognjen Bjelić régiófejlesztési és helyi önkormányzati titkár beszélgetőpartnereikkel a kapcsolatok és az együttműködés intenzívebbé tételének lehetőségeit vették sorra. A tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy szükség lenne a különböző fejlesztési ügynökségek együttműködésének javítására elsősorban a közös európai projektumok kidolgozása, az uniós források magasabb mértékű kihasználtsága érdekében. Megállapították azt is, hogy a tudomány és a kutatások területe is számos lehetőséget hordoz magában.

A beszélgetés során elhangzott, hogy szorosabb együttműködésre lenne szükség a régiók gazdasági kamarái között is. Ez a vállalkozások, üzleti világ fejlődését eredményezné. Szükségesnek vélik, hogy a jövőben minél több közvetlen üzleti találkozót szervezzenek ezek a gazdasági társulások.

– Sokkal nagyobb, pozitívabb, erőteljesebb ma az érdeklődés Vajdaság és Szerbia iránt, mint a korábbi években. Készek az együttműködésre a szomszédos és a távolabbi európai régiók is, ez a mai megbeszélések egyik lényeges tapasztalata. Számos lehetőséget vettünk sorra, megbeszéltük azok realizálását és a következő időszakban a kormánnyal közösen azon dolgozunk majd, hogy az elképzelések meg is valósuljanak – fogalmazott a megbeszélés kapcsán Pásztor, aki szerint felgyorsult az ország európai közeledési folyamata.

– Sorra vettük a fejlesztési ügynökségek, az egyetemek, a mezőgazdaság fejlesztésével foglalkozó intézmények szorosabb és aktívabb együttműködésének lehetőségeit. Meggyőződésem, hogy a következő években több konkrét szerződésünk, megállapodásunk és projektumunk lesz, amelyeken együtt dolgozhatunk. Ezek azért lényegesek, mert új értéket jelentenek Vajdaság számára – értékelte a találkozót követően adott nyilatkozatában Mirović.

A parlamentáris szintű kooperáció jelentőségét is hangsúlyozták a brüsszeli megbeszélés során, mely elősegíti egymás megismerését, konkretizálják az egyezmények, protokollok által kínált lehetőségeket. Vajdaságnak már vannak efféle megállapodásai valamennyi említett régióval.

Az európai városok és régiók konferenciájának köszönhetően létrejött egyeztetésen az említett tisztségviselők mellett még Vidosava Enderić, az Európai Ügyek Alap igazgatója, Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke és Srđan Mačkić, Vajdaság brüsszeli képviseletének vezetője is részt vett.