2024. április 27., szombat
VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK

Muslin: Az utolsó lépés a legnehezebb

Szerbiának otthon kell kiharcolnia a vb-szereplést, ki-ki meccs vár Walesre és Írországra – Magyar hibák, fölényes svájci győzelem

Csalódott volt Slavoljub Muslin, a szerb válogatott szövetségi kapitánya, miután a Sasok Ausztriában parázs, gólgazdag mérkőzésen 3:2-es vereséget szenvedtek a világbajnoki selejtezőcsoport utolsó előtti fordulójában. Mintegy 20 ezer lelombozott szerb hagyta ott péntek este a bécsi Ernst Happel Stadiont, ahol Szerbia világbajnoki kijutását szerették volna ünnepelni, az Arnautović vezette osztrák csapat azonban nem könnyítette meg a vendégek dolgát. Milivojević vezető találatát Burgstaller egalizálta, majd a szerb gyökerekkel rendelkező Arnautović juttatta előnyhöz a hazaiakat. A reményt Nemanja Matić hozta vissza a 83. percben, de a csattanót és a hazai sikert Schaub jegyezte a rendes játékidő utolsó percére fordulva.

Nastasić Burgstallert próbálja megállítani (Fotó: Beta/AP)

Nastasić Burgstallert próbálja megállítani (Fotó: Beta/AP)

„Ausztria jobb volt, és sok helyzetet alakított ki. Remélem, a Grúzia elleni belgrádi győzelemmel mégis sikerült megnyernünk a csoportot, és kijutunk Oroszországba – értékelt higgadtan Muslin mester, aki külön kiemelte a nagy számban kilátogató szerb szurkolókat, akik a tréner elmondása szerint remek hangulatot teremtettek, és nagy támogatást nyújtottak nekik. – Egyetlen lépés vár még ránk, de lehet, hogy pszichológiailag épp az lesz a legnehezebb. Félelem persze nincs bennünk, Belgrádban egy olyan csapat ellen játszunk, amelynél egyértelműen jobbak vagyunk” – számolt be a ma esti meccsre vonatkozó várakozásairól az edző.

A csoport másik nagy téttel bíró találkozóján Wales Írországot fogadja. Ha ezen döntetlen születik, Szerbiának is elég a grúzok elleni egy pont.

D csoport: Grúzia–Wales 0:1, Ausztria–Szerbia 3:2, Írország–Moldova 2:0.

1. Szerbia 9 5 3 1 19:10 18

2. Wales 9 4 5 0 13:5 17

3. Írország 9 4 4 1 11:6 16

4. Ausztria 9 3 3 3 13:12 12

5. Grúzia 9 0 5 4 8:13 5

6. Moldova 9 0 2 7 4:22 2

Az utolsó fordulóban (ma): Szerbia–Grúzia, Wales–Írország, Moldova–Ausztria.

Elverték a magyarokat

„Gratulálok a svájci csapatnak, teljes mértékben megérdemelte a győzelmet – kezdte nyilatkozatát Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, miután a csapat gólparádét hozó meccsen 5:2-es vereséget szenvedett a csoportelső Svájc otthonában.

Gulácsi Péter véleménye a svájci mérkőzésről (Fotó: MTI)

Gulácsi Péter véleménye a svájci mérkőzésről (Fotó: MTI)

– Ne szépítsük, tulajdonképpen magunkat vertük meg. Olyan hibákat vétettünk, amelyeket egyszerűen nem szabad egy ilyen kaliberű együttes ellen elkövetni. Egy ilyen első félidő után nagyon nehéz bármit is mondani, próbáltunk felállni, sikerült is gólokat szereznünk, de az eredmény tökéletesen mutatja a játék képét” – magyarázta a német szakember, akinek a vezetésével régen látott negatív statisztikát jegyez a válogatott: a 2008-as Eb selejtezőjében fordult elő legutóbb, hogy a csapat a selejtezőcsoport első két helyezettje ellen egyetlen pontot sem szerzett. Storck azt is elmondta, szerinte jelenleg ez a legjobb, amit a keret nyújtani tud, a magyarok egyszerűen nincsenek egy szinten a legnagyobbakkal. „Nem tudjuk velük felvenni a versenyt. Beállhatnánk a kapunk elé kilencven percre, lehet, akkor több esélyünk lenne, de én nem akarok olyan futballt játszani a csapatommal” – fejezte be a mester.

A Lipcsénél első számú hálóőr, Gulácsi Péter hatalmas bakija után született az első svájci gól (Xhaka, 18.), amelyet gyorsan újabb követett (Frei, 20.), s a félidőig már a harmadik hazai találat is meglett Zuber révén. A második félidőben az előny birtokában Svájc érthetően fellazult kissé, s a játékrész 2:2-es részeredménnyel zárult (Zuber és Lichsteiner, valamint Guzmics és Ugrai).

B csoport: Feröer szigetek–Lettország 0:0, Svájc–Magyarország 5:2, Andorra–Portugália 0:2.

1. Svájc 9 9 0 0 23:5 27

2. Portugália 9 8 0 1 30:4 24

3. Magyarország 9 3 1 5 13:14 10

4. Feröer szigetek 9 2 3 4 4:15 9

5. Lettország 9 1 1 7 3:18 4

6. Andorra 9 1 1 7 2:19 4

Az utolsó fordulóban (holnap): Portugália–Svájc, Magyarország–Feröer szigetek, Lettország–Andorra.

Holland–svéd versenyfutás

Parádés élet-halál mérkőzésre lehet számítani az A csoport második helyéért folytatott küzdelemben, hiszen holnap 20.45-től a harmadik Hollandia a három ponttal előrébb tartó Svédországot látja vendégül az utolsó csoportkörben. A két fél svédországi összecsapásán 1:1-es döntetlen született, ezért mindennemű hazai siker esetén a Tulipánok azonos pontszámmal, jobb egymás elleni mérleggel megelőznék a skandináv alakulatot, és ők jutnak a második hellyel a selejtező rájátszásába.

A 9. csoportmeccsen mindkét gárda magabiztos győzelmet aratott. A svédek kíméletlenül megszórták Luxemburgot, amely az elmúlt fordulóban hatalmas meglepetésre pontot szerzett Franciaországban (0:0). A miniállam védelme most nem állata a sarat ilyen derekasan, és sorra szedte be a gólokat. A legeredményesebb svéd a négygólos tapasztalt csatár, Marcus Berg lett.

Hollandia Fehéroroszországból hozta el a kötelező győzelmet. Igaz, Propper első félidei vezető találatát Vologyko még ki tudta egyenlíteni, de a hajrára beért az idegen fölény, és Robben büntetője, valamint Depay hosszabbításban lőtt szabadrúgásgólja érvényesítette a papírformát.

Elmaradt a meglepetés Bulgáriában, ahol a korábban néhány meglepetést okozó hazai csapat ellen a csoportéllovas Franciaország lépett pályára, és javította ki minimális győzelemmel a Luxemburg elleni betlijét.

A csoport: Bulgária–Franciaország 0:1, Svédország–Luxemburg 8:0, Fehéroroszország–Hollandia 1:3.

1. Franciaország 9 6 2 1 16:5 20

2. Svédország 9 6 1 2 26:7 19

3. Hollandia 9 5 1 3 19:12 16

4. Bulgária 9 4 0 5 13:18 12

5. Fehéroroszország 9 1 2 6 5:19 5

6. Luxemburg 9 1 2 6 7:25 5

Az utolsó fordulóban (holnap): Franciaország–Fehéroroszország, Hollandia–Svédország, Luxemburg–Bulgária.

Botlott Olaszország

A G csoport utolsó előtti helyén álló Macedónia nagy meglepetésre elhozott egy pontot a torinói Olimpiai Stadionból, ahol az olaszok nem tudták érvényesíteni a papírformát. Mentségükre legyen mondva, hogy sejthették, az éllovas spanyolok, akik korábban megverték őket hazai pályán, Olaszországban pedig ikszeltek velük, most is meg fogják szerezni a három pontot, és az ő meccsüktől függetlenül megnyerik a csoportot az Albánia elleni győzelemmel.

Giorgio Chiellini talált be először Dimitrijevszki hálójába a meglehetősen kényelmes tempóban csordogáló meccsen, s az itáliaiak a róluk élő sztereotípiához híven ráültek az eredményre, még inkább visszavéve a sebességből – sokatmondó adat, hogy az Azzurri a teljes második játékrészben mindössze két, a kaput el sem találó lövést eresztett meg 57%-os labdatartás mellett. A slusszpoén aztán a 77. percben érkezett, ekkor a nem sokkal korábban becserélt Trajkovszkij értékesítette a veterán Pandev remek passzát, s életerős lövéssel mattolta Buffont. A kis balkáni ország ezzel, bár korábban már megverte Izraelt és Liechtensteint, egyértelműen a legszebb eredményét érte el a selejtezősorozatban.

Spanyolország az elvárásoknak megfelelően bánt el Albániával, a Fúria Rodrigo, Isco és Alcantara első félidei góljaival biztosította be idejekorán a csoportgyőzelmet.

G csoport: Spanyolország–Albánia 3:0, Olaszország–Macedónia 1:1, Liechtenstein–Izrael 0:1.

1. Spanyolország 9 8 1 0 35:3 25

2. Olaszország 9 6 2 1 20:8 20

3. Albánia 9 4 1 4 10:12 13

4. Izrael 9 4 0 5 10:14 12

5. Macedónia 9 2 2 5 11:15 8

6. Liechtenstein 9 0 0 9 1:35 0

Az utolsó fordulóban (ma): Izrael–Spanyolország, Albánia–Olaszország, Macedónia–Liechtenstein.

Elvették a bosnyákok reményeit

Gólzáporos, fordulatos mérkőzésen tudott nyerni Belgium együttese a szarajevói Grbavica Stadionban Bosznia-Hercegovina válogatottja ellen. A bosnyákok, akiknek három pontra lett volna szükségük a második hely és világbajnoki reményeik megtartásához, már a 4. percben hátrányba kerültek (Meunier), de a nagyot küzdő, jól felkészült és sikerre éhes hazai gárda a szünetig kettőt vágott Courtois kapujába (Medunjanin 30., Visca 39.). Ekkor még jónak tűntek a kilátások, de a fordulást követően fokozatosan megmutatkozott a színvonalbeli különbség a vendégek javára.

Batshuayi egalizált közelről az 59. percben egy kipattanó után, nem sokkal később pedig már a vezetést ünnepelte Roberto Martinez edző csapata (Vertonghen, 68.). A hajrá aztán újabb érzelmi hullámokat hozott: előbb Dumić fejelte be kiváló helyezkedés után Hajrović jobb oldali szögletét, majd az újra visszatérő bosnyák reményeket Carrasco törte le, szűk két perccel az egyenlítés után.

Nagy lépést tett Görögország a pótselejtezős második hely felé, hiszen 2004 Európa-bajnoka intenzív, három gólt hozó nyolc perc alatt fordított Cipruson, végül az előnyt megtartva ünnepelt, és a második helyre ugrott. Az utolsó fordulóban a kék-fehérek Gibraltárt látják vendégül, s itt a bosnyákok minden bizonnyal nem tudják már visszaelőzni őket.

H csoport: Bosznia-Hercegovina–Belgium 3:4, Ciprus–Görögország 1:2, Gibraltár–Észtország 0:6.

1. Belgium 9 8 1 0 39:6 25

2. Görögország 9 4 4 1 13:6 16

3. Bosznia-H. 9 4 2 3 22:12 14

4. Észtország 9 3 2 4 12:17 11

5. Ciprus 9 3 1 5 9:14 10

6. Gibraltár 9 0 0 9 3:43 0

Az utolsó fordulóban (holnap): Belgium–Ciprus, Görögország–Gibraltár, Észtország–Bosznia-Hercegovina.

Horvátország hatalmas hibája

Szinte önmagától vette el az első helyet Horvátország az I csoport utolsó előtti fordulójában. Ante Čačić együttese a hatos utolsó előtti helyén szerénykedő Finnországot látta vendégül Rijekában, s éllovashoz méltóan tartotta kezében a találkozót. Az első félidőben azonban igazi éles gólhelyzet nem jött össze a délszlávoknak, annak ellenére, hogy 72%-ban tartották a labdát, és összesen 9 alkalommal próbálkoztak – igaz, ebből csak egyszer találták el Hrádecký kapuját.

A második játékrészre nagyot fordult a játék képe, a skandinávok sokkal bátrabban és nyíltabban kezdtek el focizni. Ennek azonban először ők látták kárát – az 56. percben még Hetemaj fejesét kellett bravúrral hárítania Subašić hálóőrnek, a horvát lefordulást követően pedig már Mandžukić pofozta közelről a kipattanó labdát a finn kapuba.

A horvátok nem tudtak újabb találatot szerezni, s úgy tűnt, a minimális győzelemmel is beérik, de erre nagyon súlyosan ráfizettek: a finnek a rendes játékidő utolsó percében találtak egy gólt, Soiri vágta közelről a kapuba Moisander előreívelt labdáját, megfosztva két rendkívül értékes ponttól Modrićékat.

A horvátok azonnal elbocsátották Čačić szakvezetőt, a botlásukat pedig Izland használta ki remekül, amely a csoportgyőzelem kapujába került azzal, hogy idegenben verte fölényesen Törökországot, és az utolsó fordulóban Koszovót fogadja csoportelsőként. A valószínűleg rájátszást érő második helyről az Ukrajna–Horvátország ki-ki meccs fog dönteni.

I csoport: Törökország–Izland 0:3, Horvátország–Finnország 1:1, Koszovó–Ukrajna 0:2.

1. Izland 9 6 1 2 14:7 19

2. Horvátország 9 5 2 2 13:4 17

3. Ukrajna 9 5 2 2 13:7 17

4. Törökország 9 4 2 3 12:11 14

5. Finnország 9 2 2 5 7:11 8

6. Koszovó 9 0 1 8 3:22 1

Az utolsó fordulóban (ma): Ukrajna–Horvátország, Finnország–Törökország, Izland–Koszovó.