2024. május 11., szombat

Pártfoglalkoztatás kontra szakképesítés

A parlamenti képviselők minden másról, legkevésbé a napirenden szereplő közigazgatásról vitáztak

A Nemzeti Közigazgatási Akadémia a pártokráciát erősíti és a már most is túlméretezett közigazgatásban való foglalkoztatás továbbduzzasztását szolgálja majd – fejezte ki aggályait a parlamenti ellenzék az őszi ülésszak első ülésének napirendjén szereplő, a Nemzeti Közigazgatási Akadémiáról szóló törvényjavaslattal kapcsán.

A parlamenti képviselők a Nemzeti Közigazgatási Akadémiáról szóló törvényjavaslat, a tisztviselőkről szóló törvény módosítása, illetve az elektronikus azonosítással, dokumentációval és szolgáltatásokkal foglalkozó törvényjavaslat általános vitája után tegnap az ezekre a törvényekre benyújtott módosítási indítványokat vitatták meg egyenként. A beterjesztett módosítási indítványok ismertetése helyett azonban a képviselők inkább egyesek anyagi helyzetével foglalkoztak. Így miután az ellenzéki képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a Nemzeti Közigazgatási Akadémia fő szerveiben helyet foglaló személyekkel szemben nem támaszt a törvény feltételeket, visszaélések történhetnek. Boško Obradović, a Dveri képviselője Branko Ružić államigazgatási miniszternek szegezte állítását, miszerint a Szerbiai Szocialista Párt pozícióban levő tagjai funkcióba lépésük után a közeli és távolabbi családtagjaikat is a közigazgatásban helyezték el. Mint hangsúlyozta, éppen a pártfoglalkoztatás miatt hagyják el Szerbiát az okos, szaktudással rendelkező fiatalok. Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt képviselője rámutatott arra, ha a törvény nem támaszt még minimális feltételeket sem, amelyekkel szabályozná, ki foglalhat helyet az intézmény létfontosságú szerveiben, félő, hogy az egyedüli követelmény a pártkönyvecske és nem a szaktudás lesz. Branka Stamenković, az Elég volt! mozgalom képviselője felhívta a figyelmey a törvény azon szakaszára, amely kizárólagosan megszab bizonyos alternatív, pszichológiai eljárásokat. Kiemelte, ez a kizárólagosság arra mer következtetni, hogy a törvényjavaslatot konkrét személyek foglalkoztatásához igazítják.

Az SZHP képviselői felszólalásukban, védve a törvényjavaslatot arra mutattak rá, hogy a jelenlegi közigazgatás nehézkes és nem működik zökkenőmentesen, módosításokra van szükség. A Nemzeti Közigazgatási Akadémia éppen a jelenlegi helyzetet szeretné felszámolni. Vladimir Orlić, az SZHP képviselője elmondta, nem pártfoglalkoztatásról van szó, csupán azt szeretnék, ha a közigazgatás a polgárok igényeit szolgálná, vagyis olyan személyek foglalkoztatására van szükség, akiknek megfelelő a szakképesítése.

A Szerb Radikális Párt képviselői ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy bár egyetértenek abban, hogy a közigazgatás nem működik kellőképpen, semmilyen pluszképzésre nincs szükség. Főleg arra nincs szükség, hogy látszatszervezeteken keresztül egyesek az állami költségvetés eszközeit használják. Véleményük szerint a jelenlegi államvezetés úgy tudna a legkönnyebben rendet tenni, ha ellehetetlenítené a foglalkoztatást megvásárolt diplomával, és a szaktudást helyezné előtérbe.

Az őszi ülésszak folytatása tegnap sem volt mentes a botránytól. Amíg Marjan Rističević, Marko Atlagić és Aleksandar Martinović, a hatalmi koalíció képviselői az ellenzék képviselőit hergelték, Atlagić folyamatosan emlékeztetett a múlt héten történt botrányra, amikor Maja Gojković, a parlament képviselője Srđan Nogót (Dveri) többszöri felszólítás után kizárta az ülésről, Nogo pedig kitépte az elnöklő mikrofonját. Rističević a felszólalását arra használta ki, hogy felsorolja a demokrata hatalom visszaéléseit, Martinović pedig hosszasan ismertette Dragan Šutanovac volt védelmi miniszter vagyonbevallását és a volt minisztert érintő legutóbbi bírósági ítéletét. Az elnöklő Vladimir Marinković ugyanezt már nem engedte meg az ellenzéknek, így Aleksandra Jerkovnak sem, hogy ismertesse a Gojković elleni bírósági ítéletet. Az ellenzéki képviselők a munkarendi szabályzatra hivatkozva hiába kértek szót, nem kaptak. Erre Vjerica Radeta, az SZRP képviselője reagált, megjegyezvén, hogy az elnöklő következetlen ülésvezetése a becsülete kárára megy.