2024. április 27., szombat

Újabb mérföldkő

Különleges előadással avatják fel a Zentai Magyar Kamaraszínház újonnan kialakított kamaratermét

Sokéves álom válik valóra október 19-én Zentán. A tervek szerint akkor adják át rendeltetésének a Zentai Magyar Kamaraszínház újonnan kialakított kamaratermét, és egy több szempontból is különlegesnek tekinthető előadással avatják fel. A három intézmény: a budapesti Nemzeti Színház, a soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház együttműködésével létrejövő Ha mi holtak feltámadunk című produkció főszerepét a Kossuth- és Jászai-díjas kiváló és érdemes művész, Szilágyi Tibor játssza.

– Az új kamaraterem kialakításának előzményei több évre, sőt évtizedre nyúlnak vissza, hiszen a színházterem az elmúlt évek során mindig is igen sok különböző rendezvénynek adott otthont, ami csakis rendkívül szoros időbeosztással, illetve nagyon sok kompromisszummal volt fenntartható. Éppen ezért már korábban is több ízben jeleztük, hogy óriási szükség lenne még egy olyan teremre, amely egyrészt színházi előadások játszására, másrészt egyéb programok befogadására is alkalmas lenne. Nagy örömünkre nemrég meghallgatásra talált ez az elképzelésünk, és lehetővé vált számunkra, hogy megkezdjük a terem kialakításával kapcsolatos munkálatokat, amelyek a magyar kormány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács és Zenta község önkormányzata támogatásának köszönhetően azóta már be is fejeződtek, így terveink szerint október 19-én átadjuk az új kamaratermünket, amelynek a kialakítása Vatai István tervei alapján, számos kiváló szakember bevonásával zajlott. Az eredménnyel maximálisan elégedettek vagyunk, nagyon örülünk annak, hogy ezáltal egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk a színházunk életében – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója. Elmondta továbbá, hogya kamaratermet a Ha mi holtak feltámadunk című előadással avatják fel, amelynek főszereplője a Kossuth- és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész Szilágyi Tibor, a rendezője pedig Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója.

– Tudomásom szerint első alkalommal lesz Vajdaságban olyan színházi bemutató, amelynek egy Kossuth-díjas színművész játssza a főszerepét. Ez mindenképpen óriási dolognak számít, nemcsak az intézményünk életében, hanem a vajdasági magyar színjátszás történetében is. A Ha mi holtak feltámadunk című előadás hármas koprodukcióban készül, a budapesti Nemzeti Színház, a soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház együttműködésének köszönhetően jön létre. A próbák az eddigiekben Budapesten zajlottak, a következő héten Sopronban folytatjuk, a bemutató hetében pedig átjövünk Zentára, és itt próbálunk tovább egészen az első bemutató időpontjáig, vagyis október 19-éig. Ezt követően több ízben is láthatják majd a nézőink az előadást, szeretnénk ugyanis, ha minden olyan színházkedvelő megtekinthetné, aki szeretne igazán különleges színházi élményben részesülni. A második bemutató a tervek szerint november 3-án lesz a soproni Petőfi Színházban. Ott ezt követően mintegy harminc alkalommal tűzik műsorra az előadást. Májustól a budapesti Nemzeti Színházban fogjuk tovább játszani a darabot – magyarázta Wischer Johann, hozzátéve, Ibsen drámája azt a témát járja körül, hogy miből merít inspirációt az újrakezdéshez egy olyan művész, aki úgy érzi, már létrehozta élete nagy művét.

– Ennek az előadásnak a különlegessége egyebek mellett abban rejlik, hogy a Kárpát-medence több színházának a művészei szerepelnek benne, köztük – Szilágyi Tibor mellett – a marosvásárhelyi Szélyes Ferenc, több soproni színművész, illetve jómagam is. Nagyon izgalmas az, amikor a Kárpát-medence különböző területein élő művészek összejönnek, és közös alkotófolyamatban vesznek részt, hiszen annak ellenére, hogy más-más közegből érkezünk, egy-két próba után annyira összecsiszolódunk, hogy olyan érzésünk van, mintha mindig is együtt dolgoztunk volna. Be kell vallanom, óriási örömet jelent számomra, hogy Szilágyi Tiborral együtt állhatok színpadra, hiszen jómagam is rajta, rajtuk nőttem fel. Izgalmas látni, hogy miként építi fel a szerepét, és hogyan válik lépésről lépésre egyre átszellemültebbé és meggyőzőbbé a színpadon, arról nem is beszélve, hogy milyen felemelő érzés, amikor arról mesél nekünk, mi minden történt velük a régi szép időkben, akkor, amikor még olyan ikonokkal lépett színpadra, mint amilyen például Ruttkay Éva volt vagy éppen Latinovits Zoltán – mesélte a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója, aki azt is elmondta, hogy a Ha mi holtak feltámadunk című előadással párhuzamosan zajlanak a színház következő produkciójának, az Autótolvajoknak a próbái is.

– Ez az előadás is egy nagyon izgalmas vállalkozás, hiszen a szövegírója és a rendezője is az a Németh Ákos, akit napjaink egyik legkiválóbb drámaírójaként tartanak számon, és akinek a műveit nemcsak a magyarországi és a határon túli színházak tűzik rendszeresen műsorukra, hanem külföldiek is, Németországtól kezdve egészen az Egyesült Államokig, éppen ezért nagy öröm számukra, hogy vele dolgozhatunk. Ennek az előadásnak a bemutatóját november 8-ára tervezzük, és néhány nappal később, november 15-én tartjuk meg Patrick Süskind A nagybőgő című művének a bemutatóját, amely Nešić Máté monodrámája lesz. Ezt követően két további monodrámát is láthatnak majd a nézőink, két fiatal színész, Szilágyi Áron és Verebes Judit előadásában. Decemberben bemutatunk egy versösszeállítást, amelynek a rendezője Krizsán Szilvia, februárban lesz egy népmese-feldolgozásunk, amit a gyermekek számára készítünk, ennek Crnkovity Gabriella lesz a rendezője, az évad végén pedig Kosztolányi Dezső Esti Kornél című műve alapján készül előadás Mezei Kinga rendezésében – ismertette az évad további részeire vonatkozó terveket Wischer Johann, hozzátéve, mindemellett új előadást készítenek a diákszínjátszóikkal, újabb tantermi produkciót hoznak létre, és folytatják a vendégjátékokat is, hiszen máris rengeteg meghívásuk van, nemcsak térségünkből, hanem Magyarországról is, s ezeknek igyekeznek majd kivétel nélkül eleget tenni.