2024. április 27., szombat

Irodalmi vulkán Budapest alatt

A magyar fővárosban is bemutatták Döme Szabolcs, vajdasági magyar író első könyvét

A zentai zEtna internetes irodalmi folyóirat és könyvkiadó bemutatásával és Döme Szabolcs, kortárs vajdasági magyar író A felhő neve című kötetének a bemutatójával kezdődött el a budapesti Műcsarnokban a Magyar Művészeti Akadémia irodalmi tagozata Élőfolyóirat-sorozatának legújabb évada. Az irodalmi esten Beszédes István, a világhálós folyóirat alapító-főszerkesztője ismertette a zEtna foyóirat, a Pannon síkság első digitális vulkánjának és könyvkiadó „kitörésének” a tizennyolc éves történetét, ezt követően került sor a fiatal zentai író első könyvének a bemutatására.

Döme Szabolcs (kép: Horváth Zsolt)

Döme Szabolcs (kép: Horváth Zsolt)

Szabolcs a könyv kapcsán többek között elmondta, hogy mindenekelőtt Nagy Abonyi Árpád gimnáziumi magyartanárja, irodalmár volt nagy hatással, aki elsőként figyelt fel rá és ajánlott neki költőket és versesköteteket, mivel a kezdetekben verseket írt, s csak később kezdett prózákat írni. Szabolcs elárulta azt is, hogy mivel furdalta a kíváncsiság, hogy a magyartanárja mit is tud produkálni, beszerezte az egyik novelláskötetét, s megtetszettek neki az írások. A későbbiekben, amikor ő is elkezdett prózát írni, sokszor eszébe jutott, hogy olyasvalamit kellene írni, amivel a tanárja is próbálkozott. Nagy Abonyi mellett Bodor Ádám és a kortárs orosz irodalom is komoly hatással volt írásaira – mondta Szabolcs, s elmondta, hogy Bodornak elsősorban a novellái voltak rá jelentős hatással, a kortárs orosz szerzők művei pedig szerinte nagyon izgalmasak és nagyon sok lehetőséget rejtenek magukban.

– A jó, nálam jobb és ügyesebb szerzőktől egyáltalán nem szégyen tanulni – jegyezte meg a fiatal szerző, és hozzátette, hogy ezért próbál tőlük ellesni ügyes dolgokat, s beépíteni a saját történeteibe.

Döme Szabolcs beszélt arról is, hogy lényegében a saját dolgait próbálja megírni, s nem tudja, hogy ez nevezhető-e generációs prózának.

A budapesti könyvbemutató

A budapesti könyvbemutató

– Azon nem sokat meditálok, hogy ez mennyire általános tapasztalat – magyarázta, s hozzátette azt is, hogy ha az olvasók úgy érzik, hogy ez mégis az, ennek talán az lehet az oka, hogy a világunk valójában egy közös produktum, amelynek a jelenségei is talán közösek, s ha ebből valamit kiemelünk, akkor több olvasó is magára ismerhet.

A kötet huszonhárom történetében sokféle szereplő van, s közülük nyilván mindenkinek külön története – fejtette ki, s elmondta azt is, hogy vannak teljesen fiktív karakterek, de vannak olyanok is, akiken nem sok mindent kell változtatni ahhoz, amit ő hallott vagy felfedezett róluk.

Az est folytatásában Beszédes Kalász István budapesti íróval, tanárral, szerkesztővel és műfordítóval beszélgetett. Az estét Gál Hedda, Jókai-díjas zentai születésű, budapesti költőnő és énekesnő és Hoppál Miháy zeneszerző és előadóművész fellépése tette színesebbé, az általuk megzenésített zEtna-szerzők verseivel, az internetes folyóirat, illetve könyvkiadó holdudvarához tartozó írók és költők műveiből készült válogatást pedig Rátóti Zoltán színművész és akadémikus, az MMA színházművészeti tagozatának a vezetője, Lázár Balász színművész, költő, a Pince Színház művészeti és irodalmi tanácsadója tolmácsolásában is meghallgatta az est közönsége.

Döme Szabolcs A felhő neve című könyvét legközelebb október 18-án, az adai Box House-ban mutatják be, a szervezővel Hernyák Zsóka és Morvai Nagybali Tamara beszélget majd.