2024. április 26., péntek

„Erős Magyarország, erős külhoni magyarság”

Vajdaságban 26,8 milliárd forint értékben valósulnak meg nagy léptékű fejlesztések

A Skala Garden Kft., a Keramika Kanjiža Kft., a Bata Kft., a Capriolo Kft., a Masterplast YU Kft., az EM Commerce Kft., a Sat-trakt Kft., a Zupčanik Kft., a Sila Kft., a Belmil-Team Kft., a Termometal Kft., az Agrokons Kft., a Seb-Agrár Kft., a Császárkert Kft. és az Aretol Kft. vállalatok képviselői írhatták alá ünnepélyes keretek között a támogatási, illetve hitelkonstrukciós szerződést a Prosperitati Alapítvány és az OTP Bank Szerbia képviselőivel. A pénteken Szabadkán megtartott szerződéskötést egyebek mellett Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tisztelte meg jelenlétével.

A támogatott vállalatokban várhatóan 700 új munkahely nyílik (Gergely Árpád felvétele)

A támogatott vállalatokban várhatóan 700 új munkahely nyílik (Gergely Árpád felvétele)

A szóban forgó 15 vállalat a Prosperitati Alapítvány tavaly év végén meghirdetett harmadik pályázati kiírásának hitelkonstrukciós, nagy léptékű, kiemelt jelentőségű gazdasági fejlesztésekre és mezőgazdasági fejlesztésekre kiírt pályázatainak nyertesei. A két pályázatra összesen 36 kérelem érkezett. Az alapítvány honlapján elérhető kimutatás szerint közülük 13 nem támogatható, hat pályázóval már augusztus elején aláírták a szerződést, és a bejelentések szerint a Goodwill Pharma Kft.- vel és a Hollo Company Kft.-vel a jövő év végén írják alá a szerződést. Utóbbiak forrás függvényében részesültek pozitív elbírálásban.

Szijjártó Péter szavai szerint a 23 támogatott vállalat 26,8 milliárd forint értékben valósít meg fejlesztéseket. Ebből 11,1 milliárd forintot a magyar kormány bocsát a támogatottak rendelkezésére, a fennmaradó összeget pedig kedvezményes hitelből és önrészből valósítják meg. A támogatott vállalatokban várhatóan 700 új munkahely nyílik, valamint 4 ezer családra és 300 beszállítóra számítanak a jövőben – emelte ki Szijjártó Péter. Hozzátette: 2016 és 2018 között a szerb kormány egyetértésével 30 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatás és 30 milliárd forintnyi kedvezményes hitel kerül kihelyezésre Vajdaságban.

Tavaly a családok álltak a támogatási program középpontjában, az idén a nagyvállalatok támogatásával új dimenziójába lépett a gazdaságfejlesztési program – emelte ki Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter: A nagyvállalatok támogatásával új dimenziójába lépett a gazdaságfejlesztési program (Gergely Árpád felvétele)

Szijjártó Péter: A nagyvállalatok támogatásával új dimenziójába lépett a gazdaságfejlesztési program (Gergely Árpád felvétele)

– Ahhoz, hogy sikerre vigyük a külhoni magyarok megerősítését szavatolni hivatott programot, négy alapfeltételnek kellett teljesülnie. Először is szükség volt arra, hogy a Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok és együttműködés a mostanihoz hasonlóan történelmien jó legyen. Az is alapfeltétel volt, hogy a szerb kormány szavatolja a kisebbségi jogokat, és erőforrásként tekintsen a szerbiai magyarokra, illetve hídként, amely összeköti Szerbiát és Magyarországot. Harmadsorban arra volt szükség, hogy Magyarország kormánya feladatának és kötelességének tekintse a határon túli magyarokért való kiállást, illetve gazdasági megerősítésüket. Végezetül pedig arra is szükség volt, hogy a magyar gazdaság elég erős legyen, annyira erős, hogy ne csak belső fejlesztéseket tudjon generálni, hanem a megtermeltekből eszközöket lehessen fordítani a külhoni magyarok megerősítésére. Ami ma itt történik, az a magyar emberek teljesítményének köszönhető. Magyarország ma erős állam, ezért lehet sikertörténet ez a mostani. Magyarország megerősödésének az egyetemes magyar nemzet a nyertese. Sőt, Magyarország megerősödésével Szerbia is erősödik – fogalmazott Szijjártó Péter.

Alkalmi beszédében Pásztor István október 6-nak a jelentőségét hangsúlyozta, kiemelvén, hogy ez gyásznap a magyarság számára, október 6. azonban a vajdasági magyarság számára mostantól másfajta olvasatot is magában hordoz, és a nemzetpolitika sikernapjaként is tekintenek rá.

A VMSZ hosszú távú politikai stratégiája az, hogy élhetőbb közeg teremtődjön a vajdasági magyarság számára, olyan közeg, amelyben fejlődhet és megmaradhat – emelte ki Pásztor István, köszönetet mondván Magyarország kormányának, amiért ebbéli célkitűzésében nemcsak pénzügyi segítséget nyújt, hanem a folyamatos kapcsolattartásnak köszönhetően a mindennapi munkát is támogatja. Köszönet azért, hogy a nemzetpolitikában beállt fordulat eredményeként eljött ez a sikernap – nyomatékosította a VMSZ elnöke.

Pásztor István: A VMSZ stratégiája élhetőbb közeget teremteni a vajdasági magyarság számára (Gergely Árpád felvétele)

Pásztor István: A VMSZ stratégiája élhetőbb közeget teremteni a vajdasági magyarság számára (Gergely Árpád felvétele)

– Annak érdekében, hogy a vajdasági magyarságnak élhetőbb közeget sikerüljön teremteni, a VMSZ partnerkapcsolatot épít a szerb politika résztvevőivel, vállalva az ország helyzetének változásával járó, olykor nehéz feladatokat is, hiszen meggyőződésünk, hogy kizárólag ez a partnerkapcsolat vihet előre bennünket. Ebben a tekintetben hihetetlenül fontos számunkra, hogy Magyarország és Szerbia olyan jószomszédi viszonyokat alakított ki az elmúlt években, amelyek okán kimondhatjuk: emberemlékezet óta nem voltak ennyire kiegyensúlyozottak a két ország közötti kapcsolatok. Ennek legnagyobb haszonélvezői mi, vajdasági magyarok vagyunk. A vajdasági magyarokat elfogadják és tisztelik. A 23 hónapja elindított gazdaságfejlesztési programban kiváló eredményeket tudunk felmutatni. Az úton olyan messzire jutottunk el, ahogyan azt terveinkben megfogalmaztuk. Felépítettük az intézményrendszert, amely kezeli az ide irányított gazdaságélénkítő támogatást, valamint felkutattuk azt a vállalkozói réteget, amely élni tud a felkínált lehetőséggel. A támogatás fókuszában eddig a kisvállalkozások és a családi vállalkozások álltak. Több mint 6200 vajdasági családot tudtunk segíteni abban, hogy magyarként meg tudjanak kapaszkodni szülőföldjükön. Ezután került sor a nagyvállalkozások megerősítésére, segítve őket abban, hogy egyetlen lépéssel nagy utat tegyenek meg előre. A számok lenyűgözőek. Az augusztus 2-án aláírt hat szerződéssel és a most aláírásra kerülő szerződésekkel 10,5 milliárd dináros fejlesztés kezdődik el. Ez például Szabadka vonatkozásában 2,5 éves költségvetést jelent, Zenta vonatkozásában pedig 15 büdzséről van szó. Több mint 400 új munkahelyet nyitunk és nagyjából 4300 beszállítót, illetve családot ölelünk fel ezzel a fejlesztéssel – fogalmazott Pásztor István.

A rendezvényen jelent volt Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának kapcsolattartásért felelős főosztályvezetője, dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, Menyhárt Attila vezetőkonzul, dr. Somogyi Sándor, Skapinyecz Péter és Földi Márta, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának tagjai és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője.