2024. április 27., szombat

Követnünk kell a mórahalmi példát

Együttműködési szerződést kötött a Vajdasági Gazdasági Kamara a mórahalmi TDM-irodával
Mórahalom az éppen zajló újvidéki idegenforgalmi kiállításon is képviselteti magát

Mórahalom az éppen zajló újvidéki idegenforgalmi kiállításon is képviselteti magát

Szerbiában, de a határ közelsége miatt főként Vajdaságban, egyre nagyobb mértékben ismerik fel: a magyarországi fürdőturizmus igazi sikertörténete a megfelelően kihasznált lehetőségek kamatoztatásának. Vajdaság is ismert arról, hogy minőségi termálvizei vannak, és ugyanolyan kiváló idegenforgalmi szolgáltatások nyújtására lennének alkalmasak, amilyent a magyarországi fürdők kínálnak immár évek vagy évtizedek óta. Van azonban egy óriási különbség a két ország között: a fürdőturizmusban megvalósított eredmények és eddig szerzett tapasztalatok nem hasonlíthatók össze egymással. Ezen az állapoton próbál segíteni a Vajdasági Gazdasági Kamarában tegnap aláírt szerződés, mely az említett kamarának és Mórahalom turisztikai desztinációs menedzsmentirodájának az együttműködését szolgálja. Információk gyűjtése és megosztása, a kínálatok ismertetése, a tapasztalatcsere a cél, ami mindkét félnek egyaránt a hasznára válhat: Mórahalomnak azért, hogy bővítse vajdasági látogatóinak a körét, Vajdaságnak pedig azért, hogy megismerkedjen a sikeres üzleti terv kidolgozásának részleteivel, közelebb kerüljön ahhoz, hogy a határ innenső oldalán is legyenek hasonló eredmények.

Stampf és Vučurević a megállapodás aláírásának pillanataiban

Stampf és Vučurević a megállapodás aláírásának pillanataiban

Az együttműködési szerződés aláírása során Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara igazgatója dicsérettel szólt a mórahalmi eredményekről. Rámutatott arra, hogy ez a város ékes példája annak, hogyan lehet egy kisebb településből is vonzó idegenforgalmi desztináció, és milyen vállalkozói lépések szükségesek ahhoz, hogy meglegyenek a konkrét eredmények. A találkozót – mint mondta – éppen azért szervezték meg a mórahalmi városi önkormányzat képviselőivel, hogy megállapodjanak a további kooperációról, s elérjék, hogy Vajdaság is alkalmazza az ottani példákat. A kamara számára tevékenysége során meglehetősen fontos ágazat a turizmus – értékelte Vučurević, fejlesztéséhez pedig minden kétséget kizáróan tudásra, adatokra, sikertörténetekre van szükség. Aláhúzta: évente félmillió vendég keresi fel ezt a magyar határhoz közeli fürdőhelyet, s az ott töltött éjszakák száma eléri a 120 ezret. Nem mellékes tény, hogy a vendégek 40 százaléka éppen szerbiai – tette hozzá a kamara vezetője. Arra emlékeztetett, hogy a gazdasági kamara a közelmúltban még Temesvárral, Araddal, Szegeddel, Podgoricával is aláírt hasonló egyezményeket az ottani vállalkozói sikerek miatt, a mórahalmi megállapodást azonban kiemelt fontosságú dokumentumként kezelik.

Elismerően szólt a gazdasági kamara eddigi tevékenységéről Stampf Mariann, a mórahalmi városi turisztikai desztinációs menedzsmentiroda igazgatója. Szerinte az itteni aktív munka meghozza a gyümölcsét. Mint mondta, nyitottak az együttműködés minden formájára, s természetesen készek arra, hogy megosszák a vajdaságiakkal a mórahalmi siker 15 éves tapasztalatait. Stampf bízik abban, hogy az együttműködés révén sikerül még jobban ismertetni az ottani kínálatot Szerbiában.

A megbeszélés folytatásában a kamara tagjait megismertették a mórahalmi és környékbeli turisztikai kínálattal, szolgáltatásokkal, és beszéltek a tervbe vett mórahalmi szerb–magyar kulturális központ jövőjéről is.