2024. április 27., szombat

Várdai István Belgrádban

Vasárnap ad koncertet a szerb fővárosban

Belgrádban tart koncertet Várdai István, nemzetközileg elismert magyarországi csellista. A belgrádi Collegium Hungaricumban egy közös reggeli keretében beszélgetett az újságírókkal. Megtudtuk, az mellett, hogy folyamatosan koncertezik, időközben Manheimben professzori állást vállalt, a fiatal tehetségeket szeretné felkarolni. Zenész társaival egy olyan vándorakadémiát szeretne létrehozni, amely a fiatal zenésztehetségeket oda viszi majd, ahol a nagy zeneművészek vannak, illetve a zeneművészek mennek a fiatal tehetségekhez helybe. Ugyanakkor egy olyan európai alapítvány létrehozásán gondolkodik, amelyen keresztül a fiatal tehetségek is jó minőségű hangszerekhez juthatnak majd.

Várdai István a fiatal tehetségek nemzetközi fesztiváljára az ArtLink Fesztivál zárókoncertjére érkezett Szerbiába. Jovanka Višekruna Janković, az ArtLink Fesztivál művészeti igazgatója rámutatott, a fesztivállal az elsődleges céljuk, hogy a fiatal tehetségek találkozhassanak kiemelkedő zeneművészekkel, Várdai István pedig a 2016-os év legkeresettebb csellistája volt. Így nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy Várdai elfogadta a meghívásukat. A régió minden részéről érkezett fiatalokkal Várdai foglalkozást tart majd. Külön programmal készülnek a zárórendezvényre, amely vasárnap este 8 órakor lesz Belgrádban a Kolarčeva zadužbina nagytermében. A művészeti igazgató kiemelte, a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatta a projektumukat. Az idén is a visegrádi négyek nagyon sokat segített, hogy egy kiemelkedő művészt láthassanak vendégül.

Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete rámutatott, júliustól Magyarország a visegrádi négyek (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) soros elnöke. Magyarország nemcsak a V4 államai közötti jó kapcsolat ápolását tartja fontosnak, hanem a kultúrát is figyelemmel szeretnék kísérni. Így kapott kiemelt figyelmet ez a fesztivál is.

Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója pedig büszkeséggel hívta fel a figyelmet arra, hogy a világ legnagyobb komolyzenei adatbázisa, a Bachtrack listáján több magyar művész is szerepel. A hegedűművészek között hatodik helyen áll Baráti Kristóf, akit Jovanka Višekruna Jankovićtyal már tavaly sikerült Belgrádban vendégül látniuk. A zongoraművészek között a harmadik helyen áll Várjon Dénes, akinek meghívása már tervben van. Az idén pedig a csellóművészek között a legkiemelkedőbb Várdai István érkezett a szerb fővárosba. Tekintettel arra, hogy mennyire elfoglalt művészről van szó, az hogy eleget tett a meghívásnak, külön büszkeséggel tölti el a szervezőket.