2024. április 27., szombat

Szerbia Európa-bajnok!

Európa-bajnoki címet szerzett Szerbia női röplabda-válogatottja, miután 3:1-re legyőzte Hollandiát az azeri és grúz közös rendezésű kontinensbajnokság döntőjében. Zoran Terzić választottjai az első két szettet kiélezett küzdelemben nyerték meg, előbb 25:20, majd 25:22 volt az eredmény a javukra. A harmadik játszmában a holland lányok 25:18-as eredménnyel szépítettek, a negyedik szettben azonban ismét a szerb csapat akarata érvényesült, és 25:18-as eredménnyel bebiztosította a 3:1 arányú győzelmet. A nemzeti csapat 2011 után másodszor lett Európa-bajnok. A döntő legjobbja Tijana Bošković volt, aki 29 pontot szerzett.

Szerbia a döntőig vezető úton egyszer már legyőzte Hollandiát, mégpedig a csoportban 3:0-ra. Az olimpiai ezüstérmes szerb együttes még Csehországot (3:0) és Belgiumot (3:1) múlta felül a csoportban, a negyeddöntőben aztán a Fehéroroszország elleni 3:0 arányú diadal következett, majd az elődöntőben a Törökország elleni szintén 3:0-s győzelem.

A harmadik helyért vívott találkozón Törökország 3:1 arányban jobbnak bizonyult a társházigazda Azerbajdzsánnál. Magyarország a 15. helyen végzett a 30. női röplabda Európa-bajnokságon.