2024. április 27., szombat

Hatszáz sikeres pályázat

Telt ház a Prosperitati topolyai tájékoztatóján

Megtelt a topolyai moziterem a Prosperitati Alapítvány negyedik pályázati körének tájékoztató lakossági fórumán. Kislinder Gábor polgármester üdvözlő szavai után dr. Somogyi Sándor professzor, emeritus, a Prosperitati Alapítvány igazgatóbizottságának az elnöke rámutatott, hogy az eddigi kisebb pályázatok után ebben a körben a nagyobb összegű kiírások kerülnek előtérbe.

Prepuna bioskopska sala u Topoli (Foto: Kazinczy Paszterkó Diana)

Megtelt a moziterem a Prosperitati Alapítvány lakossági fórumán (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Ennek az a célja, hogy a munkahelyeket teremtő pályázatokat segítsük az alapítvány támogatásával. Elsődleges elképzelésünk, hogy például a mezőgazdasági szektorban a kisebb termelők tevékenységére hatással levő úgynevezett integrátorokat motiváljuk az eszközbeszerzésben, a minőségi termelés irányába – ismertette dr. Somogyi.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője beszédében rámutatott, hogy a kiírást megelőzően – Vajdaság több önkormányzatához hasonlóan – kikérték Topolya elöljáróinak a véleményét is, és arra a közös következtetésre jutottak, hogy a ház- és földvásárlási támogatás mellett a vállalkozásokat segítő, olyan nagyobb léptékű fejlesztési projektekre van szükség, ami munkahelyteremtő jellegű.

– Mintegy 600 sikeres pályázatot tartunk számon Topolya község esetében, ez több mint 385 millió dináros támogatást jelent összesen az itt élőknek. Az eddigiekhez képest kissé módosulnak a házvásárlási pályázati feltételeink, mint ismeretes, az egyedülálló szülők is lehetőséget kapnak, illetve a lakóházak esetében a már meglevő csak résztulajdonjog nem kizáró ok. A házvásárlás korábbi körében 101 beadvány 78 sikeresen lebonyolított projektumát az idén legalább 200-ra szeretnénk növelni. Ha ettől nagyobb lesz az érdeklődés, akkor ahhoz igyekszünk majd alkalmazkodni. A földvásárlással kapcsolatos kamattámogatott hitel okán immár hét bankkal van együttműködése az alapítványnak. A banki hitelbírálat után van lehetősége a pályázónak a földvásárlással, illetve a közepes méretű projektekkel kapcsolatban lépni az alapítvány irányába – mutatott rá Juhász Bálint.

Az előadáson Bábi Lajos, a topolyai Gazdakör elnöke is részt vett. Mint mondja, a termelőkkel beszélgetve elsősorban traktorvásárlási lehetőségek iránt mutatkozik érdeklődés, és reméli, hogy a következő kiírás erre is ad majd lehetőséget.

– A földvásárlási lehetőséggel kapcsolatban úgy gondolom, nem lesz akkora érdeklődés, mint mondjuk az eszközbeszerzés esetében, hiszen ennek a sikere nagyban függ attól is, hogy mekkora hajlandóság mutatkozik a tulajdonosok részéről a földet eladni – fejtette ki véleményét a topolyai Gazdakör elnöke.

A rendezvényen Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke a sajtónak tett nyilatkozatában elárulta, hogy a faluban eddig mintegy hatvan sikeres pályázatot jegyeznek, és a településen is a mezőgazdasági eszközbeszerzés iránt volt eddig a legnagyobb érdeklődés.

– Öröm látni, hogy több traktorral, mezőgéppel, kapcsolható eszközzel gazdagodott a falu. Az én gazdaságomban folyó munka egy magasnyomású Poljostroj típusú bálázógéppel lett könnyebb. A következő pályázati körben még nem tudom, hogy pályázok-e, egyelőre a feltételekkel ismerkedem – tette hozzá Király Zoltán.

Az esten a mezőgazdasági szektor mellett a vállalkozások képviselői is jelen voltak. A 6 állandó munkással és csaknem hatvan bedolgozó szakorvossal működő Elvi magánrendelő képviselője például elmondta, hogy a második pályázási körben egy nőgyógyászati diagnosztikai eszköz, egy 4 D ultrahang készülék megvásárlásában kaptak segítséget az alapítványtól. A következő pályázati körben objektum bővítésének kivitelezésére szeretnének támogatást nyerni.

A lakossági fórumon elhangzott, hogy Topolyán a jövőben is Borsos Karolina és Szabolcski Szabolcs fogadja a polgárokat a Prosperitati Alapítvány irodájában, az eddig megszokott helyen.