2024. április 27., szombat

Nagy gondok lesznek a vetéssel

A szövetkezetek adósak maradtak, a gazdák az idei rossz eredmények miatt keresik a kiutat

Segítséget kért a soron következő vetéshez az államtól a Szerbiai Földműves-szövetkezetek Szövetsége. Úgy vélik, a vezetőségnek hozzáférhetőbb áron szavatolnia kellene bizonyos vetőmagmennyiséget és műtrágyát a Köztársasági Árutartalékok készleteiből.

Illusztráció (Lakatos János felvétele)

Illusztráció (Lakatos János felvétele)

Egy olyan kezdeményezést is megfogalmazott a szövetség, hogy az állam előre fizesse ki az agrárköltségvetésből az összes érvényes és tervezett szubvenciót, hogy a fagyok és szárazság által sújtott termésévet követően most megkönnyítse a gazdák számára a vetést. Javasolják továbbá, hogy hektáronként 40 liter üzemanyagot hagyjon jóvá az állam a bejegyzett gazdaságok számára, jövedéki és forgalmi adó nélkül vagy olcsóbban. Kedvezőbb hitelkamat-feltételeket is elvárnak.

A Szerbiai Földműves-szövetkezek Szövetsége szerint a 2017-re vonatkozó vízlecsapolási illeték kifizetését is el kellene halasztani egy vagy több évre. Emlékeztettek arra, hogy a szövetkezetek áldatlan állapotba kerültek, a gazdáknak ugyanis beszerezték az előző évi vetéshez szükséges alapanyagokat, most azonban a gazdák az alacsony hozam miatt képtelenek a szövetkezeteknek leszállítani a szerződésbe foglalt termésmenniséget. Emiatt sok szövetkezet nem tudja majd kifizetni a beszerzett alapanyagokat a szállítóknak, s így azt sem teheti meg, hogy az újabb vetéshez szavatolja a szükséges vetőmagot, műtrágyát.