2024. április 27., szombat

Szerbiába jönne Alibaba

Logisztikai központ megnyitására készül Szerbiában az Alibaba Groupe internetes óriáscég. A kínai tulajdonú online kereskedelmi platform globális szintű logisztikai kiszolgálóbázis kiépítésébe kezd. Szerbia az egyik célpont.

A frankfurti disztribúciós központ az Európai Unió országait fedi, Szerbiában is egy ilyen jellegű logisztikai központ kialakításához keres partnert az internetes cég – mondta Tatjana Matić, a kereskedelmi, turisztikai és telekommunikációs minisztérium államtitkára.

– A selyemút az információs összeköttetés útvonala lesz – ecsetelte Tatjana Matić azon a tanácskozáson, amelyen kínai és szerb államfők, valamint az IT-ágazat képviselői vettek részt.

Hangsúlyozta, hogy ilyen logisztikai központnak a megnyitása nem csupán a kínai termékek forgalmazását teszi lehetővé, hanem a hazai vállalatok szolgáltatásai egyaránt helyet kaphatnak majd a legnagyobb internetes kereskedelmi platform kínálatában.

Matić kiemelte, hogy számos lehetőség kínálkozik a szerb és a kínai vállalatok közötti együttműködésre. A találkozó fókuszában az elektronikus kereskedelem, valamint a logisztika minél gyorsabb ütemű fejlesztése, az információáramlás és az online turizmus lehetőségei szerepeltek. Az utóbbiban ugyanis Kína jár az élen.

Jelena Jovanović, a szerbiai gazdasági kamara elektronikus kommunikációval foglalkozó részlegének titkára elmondta, hogy az IT területén tevékenykedő hazai vállalatok kiváló lehetőséghez juthatnak. A tanácskozáson tizenkét kínai IT-vállalat képviselőivel tárgyaltak az együttműködési lehetőségekről.

A szerbiai vállalatok igencsak érdekeltek az ügyben, ezért úgy vélem, nem lesz nehéz közös nevezőre jutnunk a világpiaci színtér meghódításában – mondta Jelena Jovanović.

A számjegyes vezérlés, valamint az adatkezelés területén várható a leggyümölcsözőbb együttműködés Szerbia és Kína között. A digitális gazdaság ugyanis a legeredményesebb ágazatnak bizonyult az utóbbi időszakban Kína gazdasági fejlődése terén, csupán 2016-ban mintegy kétmilliárd dollár nyereséget valósított meg – hangzott el a tanácskozáson.