2024. április 26., péntek

Kwemihlomulo

Begépeltem az internetes kereső szótárba a hálapénz szavunkat, és láss csodát, a világ szinte minden nyelvéből válogathattam. Az angol gratuitiestől kezdve a görög filodorimatán, a finn juomarahoton, a japán sharein, a kínai Xiaofein, a szerb, horvát napojnicán, sőt az eszperantó dankmonojon át egészen a pandzsábi nyelv bakhasisái (innen a baksis?), mindenhol megtalálható. Zulu nyelven a hálapénzt kwemihlomuloként írják. Azt már nem tudom, hogyan ejtik, de valószínűleg tartom, hogy ott is kiejtik ezt a szót.

Vagy talán nem. Mert ezt a szót nem ejtik ki. Legalábbis nem így. Amikor például egy orvos jót tesz velem, elégedett vagyok a munkájával és megjutalmazom, mondjuk egy borítékkal, amelybe benne lapul egy 100 eurós, akkor nem azt mondom neki, hogy tisztelt orvos úr, fogadja el ezt a borítékot, benne egy kis hálapénz van. Hanem valahogy így: köszönöm, hogy segített rajtam, hálám jeléül fogadja el ezt a kis ajándékot. Ilyenkor az orvosok azt mondják, hogy nem kellett volna, de zsebbe csúsztatják a borítékot.

Ne haragudjanak most rám az orvosok, hogy őket hoztam fel példaként. Felhozhattam volna bárkit, aki valakivel jót tett, és ennek fejében jutalmat kapott.

Háláját fejezték ki iránta.

És a hálát nem csak pénzben lehet leróni. Aki baromfit tart otthon, jótevőjének elvisz egy tyúkot, akinek disznófarmja van, két-három rúd kolbászt, vagy sonkát, de hálámat kimutathatom egy tábla csokoládéval, tíz dekagramm kávéval, egy kilogramm naranccsal is.

Ha belenézünk a magyar szinonimaszótárba, akkor a hálapénz szó mellett a következő szavak sorakoznak: honorárium, tiszteletdíj, jutalom, orvosi hálapénz, paraszolvencia.

Ad-e hálapénzt?

Igen: 48 (21,9%)

Néha: 74 (33,8%)

Soha: 97 (44,3%)

Egy lap, például a miénk, honoráriumként háláját fejezi ki a szerző iránt, mert megírta a riportját. De tiszteletdíj formájában is kifejezheti háláját. Persze, tudom, hogy az újságírásban ez, de más szakmában a honorárium és a tiszteletdíj nem éppen ugyanaz a hálapénzzel, de hálapénzként lehet kezelni akkor, ha az előre megbeszélt összegen felül fizet a munkáltató.

És a hálapénz nem keverhető össze a különböző üzleti kapcsolatokból származó „hálapénzzel”, azaz a csúszópénzzel. Mert ilyen is van. Mondjuk, ha a cégeddel megveteted tőlem a kimustrált gépet százezer euróért, akkor kapsz tőlem ötezret.

Hálából.

De lapozzunk ismét bele a honlapok oldalaira. Idézek: a hálapénz fogalmának elsősorban a büntetőjogban és az adójogban van kiemelt jelentősége. Az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan nyújtott juttatás akkor minősül jogszerűnek, ha ez egyfelől önkéntes, másfelől a szolgáltatás nyújtását követően valósul meg. Ebben az esetben ez az ellátott személy hálájának a jele, ami törvényileg megengedett, nem valósít meg vesztegetést, mert nem minősül jogtalan előnynek. A társadalomban hosszabb időre visszavezethetően kialakult és elfogadott szokások szerint egyes szolgáltatások esetében az azokat igénybe vevők a szolgáltatásokkal kapcsolatos elégedettségüket anyagi juttatás – borravaló – nyújtásával nyilvánítják ki. Idézet bezárva.

Igen, a borravaló. Tulajdonképpen az is hálapénz. Hálámat fejezem ki a szakács munkájáért, a pincér kiváló felszolgálásáért. Nem vagyok köteles erre, de megteszem, mert úgy érzem, hogy meg kell tennem. Meg aztán, létezik egy íratlan szabály is, illik 5–10 százalékos borravalót adni. Mellesleg, léteznek országok, ahol megfizettetéskor a borravalót is elszámolják, sőt a számlán is feltüntetik.

A lényeg az, hogy hálapénzt fizetek az orvosnak, de a vízvezeték-szerelőnek is, a pincérnek, a taxisnak is.

És így a jó, és így is kell.

Mert vannak emberek, környezetemben is ismerek jó néhányat, akik minden garast fogukhoz verve, nem hálálnak meg semmit. Sőt, felháborodnak, ha esetleg valaki kinyújtja feléjük a tenyerét.

Jómagam, amikor a hálára gondolok, legyen az pénz, csokoládé, kávé, egy könyv, vagy akár egy mosoly, akkor a köszönetre gondolok. Meg akarom köszönni, hogy valaki jót tett velem. Vagy úgy érzem, hogy jót tett.

A köszönet mögött pedig mi lapul? Egy kis önzés. Mert ha ajándékozok, ha hálámat fejezem ki bármi iránt, akkor elsősorban magamnak szerzek örömet.

A hálapénzben, de fogalmazzunk inkább így, a hálában ez a fontos.

Háláljuk meg hát mások munkáját tisztességesen.

Végül még azt is ideírom, ami magától értetődik, és közhelynek számít: ha mi hálásak vagyunk, hálára számíthatunk.