2024. április 27., szombat
BAJNOKOK LIGÁJA

A bombaformájú Dortmundhoz utazik a Real

Ma 20 óra 45 perces kezdettel rendezik a Bajnokok Ligája csoportkörének egyik legnagyobb rangadóját, hiszen a remek ligarajtot teljesítő Borussia Dortmund csapata a sorozatban kétszeres BL-győztes és címvédő Real Madridot látja vendégül a dortmundi Signal Iduna Parkban.

Aubameyang tavaly mindkét csoportmeccsen betalált a Real hálójába

Aubameyang tavaly mindkét csoportmeccsen betalált a Real hálójába

Merőben eltérő forma jellemzi a keddi BL-játéknap derbijének résztvevőit, a házigazda sárga-feketék hat forduló után, öt győzelemmel és 19 lőtt góllal (egyetlen bekapott mellett!) vezetik a Bundesliga tabelláját. Ráadásul a németek számos játékosa talán élete formájában játszik – gondoljuk csak a Mönchengladbachnak negyedóra alatt mesterhármast lövő gaboni Pierre-Emerick Aubameyangra vagy a nemrég érkező Max Phillippre, aki már másodszor duplázott új csapatának színeiben.

Zinédine Zidane játékosai ezzel szemben – saját mércéjükhöz képest – pocsék rajtot vettek a spanyol pontvadászatban, hiszen a Blancók első hat meccsükből mindössze hármat nyertek meg. Legutóbb az Alavés otthonából sovány 2:1-gyel hozták el a győzelmet, de azt megelőzően a Santiago Bernabéuban kikaptak a Betis együttesétől. A Real ráadásul szokatlanul gyenge góllövőformában van, a Királyiak ugyanis eddig „csak” tizenegy bajnoki találatot jegyeztek, s egyik emberük sem lőtt kettőnél többet – kettőt is csak hárman (Asensio, Bale, Ceballos).

A Dortmund győzelmi éhségét valószínűleg csak fokozza majd, hogy az első csoportfordulóban pezsgő meccsen kapott ki a Tottenham otthonában, s ha másodszor sem tudja megszerezni a három pontot, nagyobb lemaradásba kerülhet a továbbjutóhelyekért folytatott küzdelemben – tekintve, hogy az angolok a papírforma szerint megverik Nicosiában az APOEL-t.

Nagyon nehéz legyőzni minket saját közönségünk előtt – figyelmeztetett Roman Bürki, a Dortmund kapusa, aki a két együttes elmúlt idénybeli BL-meccsein is ott volt. – A Bundesligában már 41 hazai találkozó óta veretlenek vagyunk otthon. Egy éve ilyenkor izgatott voltam, hogy a világ legjobbjai ellen fogok védeni, de most már nyugodtan aludtam. Javítani szeretnénk a Real ellen a tavalyi mérlegünkön. (Mindkétszer 2:2 – a szerző megj.) Ha ügyesek vagyunk, meglehet az eredménye” – számolt be optimista várakozásairól a hálóőr.

Zidane mester talán csapata BL-rutinjában és az egyébként is összeszokott sztárok egyéni képességeiben bízhat leginkább. A francia mester szinte semmit sem változtatott az Alavés elleni kereten, egyedül Toni Kroos tért vissza – a német középpályás játéka bizonyára visszahoz valamennyi stabilitást a madridiak középpályájára. A támadószekcióban Cristiano Ronaldo és Bale mellett két fiatal, Lucas Vázquez és Mayoral kapott helyet, míg a középpályán a Kroos–Modrić tengelyt Casemiro, Asensio és Isco egészítheti ki.

A labdarúgó-közvélemény mellett a fogadóirodák is kiélezett, ugyanakkor gólgazdag összecsapást várnak. Bár a legnagyobbak előzetesen mind a madridiaknak adtak valamivel több esélyt a győzelemre, az oddsok tendenciózusan esnek a németek sikerére – a William Hillnél például 3,3-ról 2,9-re, míg a Real győzelme esetén 2,1-szeres helyett már 2,3-szoros pénzt fizet az egyik legnagyobb iroda.