2024. április 26., péntek
MAGYAR ÚSZÁS

Wladár Sándor az új elnök

Miután nem egész egy hónappal ezelőtt a Magyar Úszószövetség közgyűlése visszahívta posztjáról a még csak pár hónapja elnökösködő Bienerth Gusztávot, a szövetség vasárnap tartotta meg rendkívüli közgyűlését, melynek legfontosabb napirendi pontja az új elnöknek a megválasztása volt az öt kandidáló közül: Wladár Sándor és Czene Attila korábbi olimpiai bajnok úszók; Hornyák Viktor, a Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely vezetője; Tóth István, a szentendrei úszóklub elnöke; valamint Horváth Gergő Domonkos, aki az úszósporton kívülről jőve vállalta a megmérettetést.

Wladár Sándor megválasztásának pillanata (Fotó: MTI)

A megválasztás pillanata: Wladár Sándor a közgyűlésen (Fotó: MTI)

A vitáktól sem mentes és ismét botrányosnak indult közgyűlésen végül Wladáron kívül mindenki visszavonta jelölését, így meglepetés nem történt: a közgyűlés 143 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett választotta meg a korábbi olimpiai bajnok Wladár Sándort öt évre a Magyar Úszószövetség elnökének.

A főtitkár Batházi István, a szakmai alelnök Turi György, az általános alelnök pedig Becsky András lett. Elnökségi tagnak Bodrogi Viktort, Gyepes Ádámot, Gyurta Dánielt, Kovács Ottót, Markovits Lászlót, Molnár Mihályt, Pass Ferencet, Rózsa Norbertet, Szentpáli Gábort, Török Enikőt, Verrasztó Zoltánt és Rákosfalvy Zoltánt választották meg.

Wladár a rendkívüli közgyűlés után meg is tartotta első sajtótájékoztatóját, amelyen bejelentette: Darnyi Tamás lesz az elnöki tanácsadója. Arról is beszélt, hogy nem szeretne a múlt botrányaival foglalkozni: „Nem szeretnék sehonnan sem csontvázakat előhúzni, azt szeretném, ha a hőseinkről és a leendő hősökről szólna minden. Előre kell néznünk, mert minden perc, amelyet a múlttal töltünk, az a jövőből vesz el. Az elmúlt hónapokból okulva elsőként a szövetség irodáját kell olyan irányba állítanunk, hogy végre minőségi munka vehesse kezdetét. A tagság érdekeit kell szolgálnunk. Ha az iroda nem működik megfelelően, sérülnek az érdekek. Olyan munkatársakra szeretnék támaszkodni, akik szeretik és értik az úszást, képesek azt kellő alázattal szolgálni. Felálltunk a rajtkőre, küzdeni fogunk minden egyes méteren, jó kis csapatot alkotunk, megfelelő támogatottsággal. Munka, összefogás és leginkább alázat kell ahhoz, hogy eredményesen tudjunk dolgozni” – nyilatkozta az új elnök.