2024. április 26., péntek

Szerbia számíthat Indonéziára

Diplomáciai találkozókkal fejeződött be a szerbiai küldöttség New York-i útja

A szerbiai küldöttség folytatta a diplomáciai találkozókat New Yorkban, ahová az ENSZ Közgyűlése 72. ülésszakára utazott. New York-i idő szerint csütörtökön délután és este Ivica Dačić külügyminiszter egyebek mellett Paul Richard Gallagherrel, a Vatikán külügyminiszterével találkozott. Szerbia szeretné minél erősebbre fűzni az együttműködés szálait a Vatikánnal, mivel úgy véli, hogy kulcsszerepet tölt be a béke és a stabilitás megőrzésében a világban és a balkáni régióban egyaránt – fejtette ki beszélgetőpartnerének Dačić. Gallagher egyetértett azzal kapcsolatban, hogy Szerbiának és a Vatikánnak keresnie kellene az együttműködés erősítésének a lehetőségét, majd a Belgrád és Pristina közötti brüsszeli párbeszédről, illetve a Balkánon uralkodó állapotokról érdeklődött.

Retno Marsudival, Indonézia diplomáciai vezetőjével (Fotó: Beta)

Retno Marsudival, Indonézia diplomáciai vezetőjével (Fotó: Beta)

Dačić és Retno Marsudi, Indonézia diplomáciai vezetője szintén a két ország közötti bilaterális kapcsolatok erősítéséről beszélgetett, majd Marsudi Indonézia támogatásáról biztosította Dačićot, azaz kiemelte, hogy országa soha nem ismeri el Koszovó államiságát. Dačić köszönetet mondott az „elvszerű” támogatásért, majd a Belgrád–Pristina-párbeszédről tájékoztatta az indonéziai politikust. A felek egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy Szerbiának és Indonéziának elsősorban a gazdaság területén kellene mielőbb elmélyítenie az együttműködést.

A csütörtöki nap folyamán Dačić Jorge Arreaza venezuelai és Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel is beszélgetett. Különösen iráni kollégájával mélyültek el a két ország közötti együttműködés erősítésének témájában – áll a szerb külügyminisztérium közleményében.

Aleksandar Vučić köztársasági elnöke Elisabeth Millarddal, az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszter-helyettesének helyettesével találkozott. Egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy a két ország közötti kapcsolatok felfelé ívelnek.

Szerbia számára „az európai integráció, a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatása, illetve a fenntartható megoldás felkutatása külpolitikai prioritás” – tájékoztatta beszélgetőpartnerét Vučić, majd a hivatalos közlemény szerint örömmel konstatálta, hogy Millard az USA támogatásáról biztosította az EU felé haladó Szerbiát. Millard szavai szerint Szerbia meghatározó szerepet tölt be a régióban a stabilitás és a béke megőrzésében. Millard ezt követően az USA belgrádi nagykövetsége felgyújtásának, valamint a Bytyqi fivérek meggyilkolásának ügyében kért tájékoztatást Vučićtól.