2024. április 27., szombat

Megkülönböztetés a képviselőházban?

Maja Gojković legutóbb elsírta magát a parlamenti ülésen

A Köztársasági Képviselőház csütörtöki ülésén a két oktatási törvény, az oktatási kerettörvény és a felsőoktatási törvényjavaslat általános parlamenti vitája a megszokott hangnemben folyt, de egyik pillanatban Maja Gojković, a parlament elnöke elsírta magát, mert diszkriminációval vádolták meg, hogy nem adott szót egy mozgássérült képviselőnek.

A vita során szópárbaj követte a parlament elnökének azt a döntését, hogy megvonta a szót Ljupka Mihajlovskitól, az Elég volt! mozgalom képviselőjétől, majd az után sem adta meg neki, hogy ő a munkarendi szabályzatra hivatkozva jelentkezett felszólalásra. A képviselőt Aleksandra Jerkov, a Demokrata Párt képviselője vette védelmébe, mondván, hogy Mihajlovski nem tud felállni a kerekesszékből, hogy láthassa őt a ház elnöke, de azért hallhatta volna, hogy szót kért. Hozzátette, pártutasításra fosztja meg az ellenzéki képviselőket a felszólalás jogától. Gojković erre érzékenyen reagált, mint mondta, alaptalanul gyanúsították meg diszkriminációval, majd elsírta magát, és elhagyta az üléstermet.

Az Elég volt! mozgalom tegnap közleményben reagált az eseményre, mondván, hogy Maja Gojković „képmutató előadást rendezett a közvélemény számára”, amikor „kitalált sértések miatt” elsírta magát. A közleményben kiemelik, már megszokott dolog, hogy Gojković asszony megengedi, hogy a hatalmi pártok képviselői sértegessék az ellenzéket, de a képviselők becsmérlése akkor érte el a tetőfokát, amikor a parlament elnöke Ljupka Mihajlovskitól megvonta a szót és megtagadta a lehetőséget, hogy kihasználja a felszólaláshoz rendelkezésre álló idejét. Rámutatnak, hogy Maja Gojković cáfolta ugyan, hogy megkülönböztetésben részesítette volna mozgáskorlátozott kollégáját, de az ülés felvételei másról tanúskodnak.

A parlament befejezte az ötödik rendkívüli ülés napirendjén szereplő általános vitát, a törvényjavaslatokra benyújtott módosítási indítványokról hétfőn folytatják a vitát a képviselők.