2024. április 27., szombat

Fizikoterápiás rendelő Zentán

A Medica Netter egészségügyi rehabilitációval is foglalkozik

Süli Mónika okleveles gyógytornász, mesterképzett sportorvos és fizikoterapeuta, a rendelő tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy már egyetemi tanulmányai óta dédelgette egy gyermekrehabilitációval, ortopédiai és traumatológiai esetek, illetve reumás, neurológiai és genetikai betegségek és sportsérülések kezelésével foglalkozó rendelő megnyitását. A minap megnyílt rendelőben ezenkívül, környékünkön egyedülálló módon, babaúszás-foglalkozás is lesz.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

– Ez a babák számára lényegében az első kapcsolat a vízzel, ami nagyon jó hatással van a mozgásfejlődésükre, az izomzatukra, az ízületeikre, az idegrendszerükre, valamint a kisbabák pszichikai státuszára is – magyarázta, s elmondta, hogy a foglalkozáson természetesen a szülő is részt vehet.

Mónika egyébként a magyarkanizsai gyógyfürdőben végezte el szakmai gyakorlatát, ott volt hat hónapig, előtte pedig az újvidéki gyermekrehabilitációs intézményben dolgozott volontőrként, de az iskola mellett egy évig járt a reumatológiai központba is, ahol rengeteget tanult a mentoraitól és a tanáraitól. Budapesten és Szegeden továbbképzéseken vett részt, s egy mozgásfejlesztő, idegrendszer- és izomzatstimulációs képzésen is volt.

A Medica Netter tulajdonosa elmondta, hogy térségünkben a gyermekrehabilitáció jelenleg is eléggé gyermekcipőben jár, a rászoruló gyermekeket pedig általában Újvidékre küldik, ezenkívül térségünkben elég sokan szenvednek reumatológiai problémáktól, különösen olyan degeneratív betegségektől, mint a gerincsérv, a lumbágó, az isiász stb., ami egyre gyakrabban jelentkezik már a fiatalabb korosztályú embereknél is.

– Itt a betegséget nem tudjuk megszüntetni, viszont a tüneteket nagyon szépen tudjuk kezelni, ami már fél siker. Fontosnak tartom a rendszeres gyógytornát, mellyel erősíteni tudjuk az izomzatot, ezáltal kisebb az esély a fájdalmas tünetek ismétlődésére – mesélte.

A rendelőben Mónikán kívül négy újvidéki specialista foglalkozik majd a páciensekkel, valamint két képzett masszázsszakember is közreműködik majd.

A rendelőben különböző gyógyterápiákat is végeznek majd, amelyek közül az elektroterápiát, az ultrahangos és mágnesterápiát, a terápiás medencés hidroterápiát és a kádban való gyógymasszázst emelte ki a sokrétű tevékenységük közül, emellett a 3–11 éves gyermekek számára egy három hónapos mini-maxi iskolát is indítani szeretnének, amelynek keretében különböző sportokat próbálhatnak ki, ezzel is arra törekedve, hogy a gyermekeknél megakadályozzák a gerincferdülést, a lúdtalpat, amelyeknek a kialakulása ebben a korban a legintenzívebb. A tulajdonos szerint abban különböznek a hasonló tevékenységet végző állami intézményektől, hogy a páciens azonnal hozzájuthat a számára szükséges terápiához, míg az állami helyeken elég hosszú a várakozási idő.

– A pácienseink az első vizsgálatra a már meglévő orvosi leletekkel jönnek el hozzánk, s egy funkcionális diagnosztikai kivizsgálást végzünk el rajtuk, megnézzük a testtömegindexüket, az ízületi és izomstátuszukat, ez alapján állítjuk föl számukra a megfelelő gyógyterápiás kezelést, amely személyre szabott, emellett új és korszerű gépekkel történik.

– Célunk pácienseink visszatérése a panaszmentes mindennapi aktív életbe – nyilatkozta beszélgetőtársunk.

Nyitókép: Fotó: Horváth Zsolt