2024. április 27., szombat

Újvidéken járt a boszniai Szerb Köztársaság küldöttsége

Miloš Vučević polgármester és Zdravko Jelušić, a városi képviselő-testület elnöke tegnap fogadta a városházán a boszniai Szerb Köztársaság küldöttségét, amelyet Nedelјko Čubrilović, a Szerb Köztársaság képviselőházának az elnöke vezetett.

A küldöttség a boszniai Szerb Köztársaság Napjai Szerbiában 2017. elnevezésű találkozó keretében látogatott el a tartományi székvárosba. Újvidék polgármestere hangsúlyozta, hogy a látogatás fő témája a gazdasági együttműködés, a városházán kívül megbeszéléseket folytattak a Regionális Gazdasági Kamarában is.

– Barátok vagyunk, kiválóak a kapcsolataink, de szeretnénk tovább erősíteni a gazdasági együttműködést, mert egy erős boszniai Szerb Köztársaság, egy stabil Bosznia és Hercegovina és egy gazdaságilag erős Szerbia az egész régió biztonságát szavatolhatja. Újvidék gazdasága számára nagyon fontos a boszniai Szerb Köztársaság, erre az a legjobb bizonyíték, hogy 2017 első felében 71,5 millió dollár értékű árut exportáltak az újvidéki kereskedők boszniai partnereiknek, azok pedig 12,5 millió dollár értékű árut szállítottak Szerbiába. A gazdasági szakemberek, vállalatok együttműködése érdekében megteremtünk minden szükséges feltételt ahhoz, hogy jó üzleti környezetben dolgozhassanak. Bennünket nyelvünk, kultúránk összeköt, és erről augusztus 4-én is szó esett a két elnök, Vučić és Dodik találkozóján. Az összetartozást tovább kell erősíteni a gazdasági együttműködéssel – hangsúlyozta Vučević.

Nedelјko Čubrilović elmondta, a boszniai Szerb Köztársaság Napjai Szerbiában 2017. találkozó keretében hat városban zajlanak rendezvények, többek között Újvidéken is.

– Örülök annak, hogy gazdasági szakembereink, vállalataink bemutatkozhatnak Vajdaságban, és annak is, hogy megerősítjük az eddigi kapcsolatainkat. A gazdasági együttműködés nagyon fontos más együttműködési formák működése miatt is. Biztos vagyok abban, hogy gazdasági szakembereink még szorosabbra fűzik majd az együttműködést a szerbiai partnereikkel, és felkészülnek a nyugat-balkáni piacon való, a mostaninál is sikeresebb fellépésre. A boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia az egész régió gazdasági motorjai lehetnek, és az ilyen találkozók ehhez nagy mértékben hozzájárulnak – mondta Čubrilović.