2024. április 26., péntek

Az eposz szellemében

Pénteken kezdődik Belgrádban a BITEF

A Quizoola brit előadással kezdődik pénteken az 51. BITEF, ám az idei belgrádi színházi fesztivál meghatározója a szombati, az Olümposz című belga előadás lesz, amely 24 órás időtartamú, és a tragédia kultuszának hódol. Ilyen előadásra még nem volt példa e térségben, éppen azért az idei fesztivál az eposz szellemében telik.

Ivan Medenica, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, a Sava Központban kerül sor az Olümposz című előadásra, amit Jan Fabre rendezett. Ezen előadás köré egy egész várost építettek, ahol a nézők alhatnak, étkezhetnek, tisztálkodhatnak, sőt fizikai és szellemi aktivitásokra is sort keríthetnek, lesz olvasósarok is az előadás közvetlen közelében, hiszen erőt próbáló darabról van szó. Kiemelte, ő az előadásból 17–18 órát nézett végig, és véleménye szerint azok, akik csak 2 órát néznek meg az előadásból, semmit nem kapnak. A produkció kezdete kihagyhatatlan, és a vége is, de például azokban a pillanatokban a legizgalmasabb, amikor nem is számítunk erre.

– Éppen ezért a tanácsom az, hogy tartsunk ki a fáradtság ellenére is, ne menjünk mindjárt pihenni, megéri kitartani – emelte ki Medenica.

Az előadást egyébként azok is követhetik, akik nem váltottak jegyet, ugyanis az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) a 3-as csatornáján élőben sugározza majd. Ivan Medenica elmondta, a televízió nem helyettesítheti az előadáson szerzett impulzusokat, de mindenképpen betekintést adhat egy hosszú előadás menetébe. Miško Milojević az RTS nevében pedig kiemelte, az élő közvetítés ebben az esetben is kihívás a számukra, hiszen több mint 100 munkatársat be kellett vonniuk, 12 kamerával veszik majd fel nem csak az előadást, hanem a felállított BITEF-városban zajló életet is.

A BITEF-en ezúttal is számos érdekes színházi előadást mutatnak be, de több kísérőrendezvény is lesz. Könyvbemutatókra, filmvetítésre is sor kerül. Ezúttal is hangsúlyt kapnak a fiatalok, a fiatal művészek, akik bemutatkozhatnak a közönségnek. A fesztivál első kiállítása ugyanis éppen egy fiatal fotóművész, Kosta Đuraković fényképeivel nyílt meg.

Megtudtuk, számos külföldi színikritikus, színházigazgató, szelektor, színész érkezik Belgrádba. Már több mint ötvenen jelezték érkezésüket Horvátországból, Szlovéniából, Franciaországból, Svédországból, Angliából, Montenegróból, Lengyelországból, Magyarországról, Romániából, Iránból, Olaszországból, Görögországból, Szlovákiából, Németországból és Oroszországból is. A fesztivál zsűrijébe is számos elismert személyt kértek fel.

Több helyszínen zajlik a fesztivál, többségében Belgrádban, de szeptember 27-én a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban is lesz előadás, a belgrádi Nemzeti Színház és a Bitef Színház együttműködéséből született Nebesko carstvo (Mennyei királyság) című előadást nézheti meg a közönség, de bemutatják még a Kapitalizam, geometrijskim redom izložen (Kapitalizmus, geometriai sorrendben ábrázolva), a Kičma (Gerinc) és a 4 ujutru (Hajnali 4) című előadásokat is.

A fesztivál előadásának többségére már elkeltek a jegyek. A fennmaradt jegyeket a fesztivál szervezői a támogatók segítségével az eredményes egyetemi hallgatók között szeretnék szétosztani, hogy ezzel is motiválják a fiatalokat a színházlátogatásra.