2024. május 11., szombat

Fondacija “Gördülő Zöldítő,,

Jedna Mađarska fondacija je održala školu u prirodi na Paliću i Staroj Moravici - predavanje su održali na svojstven način. Organizatori bi voleli da stignu do svakog mesta gde žive Mađari.

Vidám hangulatban zajlott az előadás (Lakatos János felvétele)

Vidám hangulatban zajlott az előadás (Lakatos János felvétele)

Ovaj program je namenjen osnovcima do četvrtog razreda. U organizaciji KEVTA - Fondacija ima za cilj da upozna decu sa šumskim životinjama, sa prirodnom okolinom i očuvanjem prirode.
- Ova fondacija je sa svojim programom obišla Mađarsku, a sada je prvi put izašla van granica - rekao je Jožef Smit, predsednik fondacije. Sprovođenje programa je omogućilo Ministarstvo poljoprivrede u Mađarskoj i ministar dr. Šandor Fazekaš. U Mađarskoj je održan na 16 lokacija i učestvovalo je oko 2000 dece. Preko njih je bilo obavešteno oko deset hiljada roditelja, a na konferenciji za štampu je učestvovalo oko 350 hiljada. Program se sastoji iz tri dela: prikazujemo deci životinje koje žive u divljini i njihovu mladunčad, njihova staništa u prirodi, zatim deo o zaštiti životne sredine i prirode. Govorimo o tome kako se treba ponašati u prirodi kao i kako treba skladištiti otpad - rekao je Šmit.
Ideja da se program prikaže i u Vojvodini se rodila na jednom susretu lovaca.
-Ovaj naš trud podržava i Potapi Arpad Janoš, sekretar za nacionalnu politiku, kao i Ministarstvo za poljoprivredu. Naša predavanja su besplatna a čak i deca koja ne znaju mađarski jezik, mogu da učestvuju i da razumeju ovaj program pomoću našeg prevodioca. Imamo dva predavača, to su Zoltan Varga i Robert Kaša. Oni pripremaju i odrasle lovce za ispit, što znači da imamo tematiku i za decu iz zabavišta pa sve do odraslih osoba. Predškolska i školska deca su prijemčiva za ovaj program i sa velikom radošću ga prihvataju, učestvuju u temi. Pričajući o ovoj temi svojim roditeljima, privuku pažnju na važnost prirode i zajedno posećuju šume ili škole prirode.
-Cilj programa je približiti očuvanje prirode deci i upoznati ih sa šumskim stanovnicima - rekao je Karolj Tošaki, član KEVTA-e iz Vojvodine i organizator na ovim prostorima. Jožef Šmit i ja imamo za cilj da ovaj program dospe do što većeg broja dece kao i starije generacije i u sva naselja sa Mađarskim življem. Ovim putem bi hteli da pozovemo sve dobronamerne ljude da podrže ovaj program - rekao je Tošaki.