2024. április 16., kedd

Ústecký régió Vajdaság mellett áll

Cseh regionális küldöttséget fogadott tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő.

Oldřich Bubeníčekkel, a csehországi Ústecký régió kormányzójával, a vendég delegáció vezetőjével a művelődési, egészségügyi, oktatási, mezőgazdasági és környezetvédelmi együttműködési lehetőségekről cserélt véleményt.
– Mind a köztársasági, mind a tartományi kormány politikájának kulcsfontosságú szegmentuma a régiókkal, kiemelten az európai régiókkal való kapcsolatok ápolása. A Cseh Köztársaság és Szerbia évtizedek óta baráti kapcsolatokat ápol, így számos területen lehetőség nyílik az együttműködés bővítésére – mondta Mirović. Egyebek között kiemelte az egyetemi hallgatók cseréjének lehetőségét, valamint a két régió gazdasági kamaráinak együttműködését.
Bubeníček átadta a tartományi kormány küldöttségének az együttműködési memorandumjavaslatát, és látogatásra hívta az Ústecký régióba a vajdasági kormány küldöttségét. Méltatta a két ország kapcsolatait, és emlékeztetett arra, hogy Csehország támogatja Szerbiát az uniós felzárkózásban, az általa vezetett régió pedig az EU-s projektumoknak a realizálásában – áll egyebek között a találkozóról kiadott közleményben.