2024. április 27., szombat

Ötöt vágott a Dortmund

Négy forduló után is kapott gól nélkül a Bayern kihívója

Elégedett vagyok a győzelemmel és a második félidőben mutatott játékkal, de az első játékrészben voltak gondjaink. Viszont a jó hazai játék és a győzelem mindennél fontosabb” – értékelte a Dortmund fölényes (5:0) hazai, Köln elleni sikerét Peter Bosz, a Sárgák holland vezetőedzője.

Két percbe sem telt bele, hogy a Bayern München legnagyobb bajnoki kihívója vezetést szerezzen a pocsék Bundesliga-rajtot vett Köln ellen (Phillipp), s a találkozó legnagyobb kérdése végig az volt, mennyire szórja meg ellenfelét a Dortmund. Még a félidő előtt kettő lett közte (Szokratisz, 45+2.), a második felvonásban pedig a gaboni csatárklasszis Aubameyang köszönt be két perc alatt kétszer (az első tizenegyes). A győzelmet igazán fölényessé az első két Dortmund-gólját szerző Max Phillipp tette. Azt is ki kell emelni, hogy a 2012-es bajnokcsapat már négy forduló óta nem kapitulált a Bundesligában. „Az elsőtől az utolsó percig uraltuk a játékot – értékelt a duplázó Phillipp a lefújást követően. – A két csapat közti különbséget is jól tükrözi a végeredmény, jó érzés, hogy minden ellenfelünk megszenved a támadófocinkkal.”

Két pontvesztés után javított a Real

A Real Sociedaddal az utóbbi három forduló legnehezebb ellenfelét kapta a Real Madrid a spanyol pontvadászat aktuális fordulójában, ennek ellenére épp most tudott diadalt ünnepelni – egy Levante és egy Valencia elleni döntetlent követően. Méltó ellenfélnek bizonyult a saját közönsége előtt fellépő Sociedad, amely a La Ligát három győzelemmel és 10:4-es gólkülönbséggel kezdte – igaz, ő kapitulált először a tizenhatosába robbanó, életerős lövést elengedő Mayoralnak köszönhetően.

A Sociedad tíz percet követően válaszolni tudott, a felfutó balbekk Rodrigues talált el pazarul kapásból egy félpályás előreívelést – Keylor Navas csak belekapni tudott a labdába. A Blancók azonban még a fordulást követően újra előnybe kerültek, a gólszerző Rodrigues ekkor kevésbé szerencsétlen mozdulatot tett, s becsapta saját kapusát. A sok kulcsjátékos hiányával sújtott királyi gárda győzelmét Gareth Bale tette biztossá a meccs derekán.

Öngólokkal nyert a PSG a derbin

A párizsi rangadó főszereplői: Morel, Mbappe és Lopes (Fotó: Beta/AP)

A párizsi rangadó főszereplői: Morel, Mbappe és Lopes (Fotó: Beta/AP)

A fogadóirodák már-már megalázóan alacsony esélyt adtak a Lyonnak a PSG elleni párizsi rangadón, ennek ellenére a vendégek figyelemre méltó ellenállást mutattak a toronymagas favorit ellen. A Neymarral és Mbappéval felturbózott PSG a magas labdabirtoklási arányt leszámítva nem sokkal múlta felül riválisát az első félidőben, s mindössze egyetlen kaput eltaláló lövést eresztett meg.

A második játékrészben először ráadásul a Lyon járt közelebb a gólhoz, Ndombele távoli bombája a felső lécen csattant. A nyitógólt végül a vendég Marcelo szerencsétlen mozdulata szállította, a tisztázni akaró védő rosszul nyúlt bele egy bal oldali beadásba, s a labda a saját hálójában kötött ki. Ezt követően Cavani dönthette volna el a találkozót, de az uruguayi büntetőjét Anthony Lopes kapus a felső lécre bokszolta. A párizsi biztosító gól azonban nem maradt el, bár az is akaratlanul született: a másik középső bekk Morel futott bele a Lopes kapus által kiütött labdába, s róla pattant a Lyon kapujába a játékszer.

Immobile duplája kellett a Laziónak

A 13. perctől vezetett, ennek ellenére becsülettel megszenvedett a győzelemért a Lazio a Genoa otthonában. Az olasz bajnokság negyedik játéknapjának utolsó mérkőzésén a milánói vendégcsapat végig domináns játékot mutatott, s már korán megszerezte a vezetést (Bastos, 13.). A hébe-hóba előremerészkedő Genoa azonban ezt követően derekasan védekezett, s bár gólszerzési esélye az első játékrészben nem is volt, meccsben tartotta magát, még a félidő után is – olyannyira, hogy a becserélt Pellegri szerencsésen megpattanó lövésével az 57. percben egyenlíteni tudott.

A felélénkülő találkozón újra a Lazio jutott előnyhöz Ciro Immobile szemfüles góljával, erre azonban rögvest válaszolni tudott a csodacserének bizonyuló Pellegri. A Lazio értékes három pontját a 82. percben lőtte a kapust pimaszul átemelő, duplázó Immobile. Győzelmével a Lazio a negyedik helyre ugrott a Serie A tabelláján, s az első kör váratlan döntetlenje után hármas győzelmi sorozatot fut.