2024. április 27., szombat

Mennyivel növekedhetnek a bérek?

A Nemzetközi Valutaalap zöld fényt adott a bérek és a nyugdíjak növeléséhez, kérdés, hogy mekkora kiigazításra van lehetőség. A megnövekedett költségvetési bevételek némi mozgásteret adnak ugyan a kormánynak, és ezt megerősítették a nemzetközi pénzügyi szervezet itt járó munkatársai is, de ez a mozgástér nem túl nagy. A közgazdászok szerint legfeljebb néhány százalékos emelésről lehet szó a közszférában dolgozók esetében, ha Szerbia el szeretné kerülni azt, hogy a költségvetési hiány ismét elszaladjon. Ennek egyenes következménye lenne, hogy az államadósság újból felfelé ívelő pályára lépne.

Aleksandar Vučić államfő szeptember 1-jén azt ígérte: „Az idén a polgárok elégedettek lesznek, jelentős bér- és nyugdíjemelésre számíthatnak”.

A köztársasági elnök nem pontosította, hogy mit ért a jelentős bér- és nyugdíjkiigazításon. Egyelőre a miniszterelnök sem hozakodott elő a számokkal.

„Közel jutottunk a megállapodáshoz a béremelésről a közszférában, de egyelőre erről nem mondhatok többet” –mondta Ana Brnabić, hozzátéve, hogy két héten belül remélhetőleg megszületik a döntés.

„Hogy a béremelés megközelíti-e a 10 százalékot? Egyelőre nem kívánok nyilatkozni a százalékokról” – mondta a kormányfő kérdésre válaszolva.

Mit mondanak a közgazdászok? Abban egyöntetű véleményt képviselnek, hogy a 10 százalék körüli fizetésemelésről a közszférában nincs értelme beszélni sem most, sem a közeljövőben, ez ugyanis túllépné a költségvetés kínálta mozgásteret, de a szerb gazdaságra is káros hatással volna.

„Ez azt jelenti, hogy a béremelés átlagban 5 százalék körüli lehet, esetleg egy százalékkal több, ám ez az a felső határ, ameddig az állam elmehet. Ami a nyugdíjak növelését illeti, azt hiszem, már most meg kellene határozni valamilyen állandó szabályt, amit a kijelölt időben automatikusan alkalmazhatnának ahelyett, hogy minden évben azon licitálnak, hogy mennyivel növelhető a nyugdíjasok ellátmánya” – mondta Milojko Arsić, a Belgrádi Közgazdasági Kar tanára.

Aleksandar Milošević gazdasági újságíró szerint jelenleg még nincs létjogosultsága az 500 eurós szerbiai átlagfizetésnek. „Két-három százalékos GDP-növekedés mellett nem emelhetők a bérek” – állítja az újságíró.

A közszférában legutóbb az év elején emelték a béreket, a foglalkoztatottak többségének 3 százalékos növeléssel kellett beérnie, a nyugdíj pedig átlagban csak ennek a felével, 1,5 százalékkal nőttek.