2024. április 26., péntek

Esetenként két hetet is várni kell a tűzifára

A tüzelőt minden esetben napi áron fizettetik meg – Nem kizárt a tűzifa további drágulása

A közelmúltban jelent meg cikkünk, amelyben a szabadkai fatelepek kínálatáról, árairól informáltuk olvasóinkat. A minap egy olvasói levél érkezett szerkesztőségünkbe, amelynek írója arra volt kíváncsi, hogy amennyiben a tüzelő megrendelése és kiszállítása között eltelt idő alatt megemelkedik annak ára, akkor mely összeget kell a megrendelőnek fizetnie.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Olvasónk kérdése nyomán felkerestünk két, általunk már korábban is meglátogatott fatelepet. A Szeles és fiai fatelepen azt az információt kaptuk, hogy náluk pillanatnyilag nincs várakozási idő, csütörtök este minden megrendelőnek sikerült leszállítaniuk a megrendelt mennyiséget, mind a fa, mind pedig a szén esetében, mint hallhattuk, a vállalat üzletpolitikájába nem fér bele a vásárlók megvárakoztatása, így egy-két napon belül szállítják a tüzelőt. Cikkünk megjelenése óta az árak nem változtak. Az akác ára továbbra is 5700 dinár, a közepes vastagságú bükk 5700 dinár, míg a vastagabb bükk hatezer dinárba kerül köbméterenként.

A BN Commerce fatelep esetében némi csúszás előfordul, esetenként 10-15 nap is. Kérdésünkre azt az információt kaptuk, hogy a tüzelőt minden esetben a napi áron számítják meg, így ha a megrendelés és a kiszállítás között változás történt az árban, akkor az új áron számlázzák a vásárlónak a tüzelőt, mivel előre nem kérnek pénzt senkitől. Mint mondták, ez esetenként maximálisan pár száz dinárt tesz ki bizonyos fafajták esetében, míg a szénárak a tavalyi év óta nem változtak. A szenet viszont azonnal szállítani tudják.

Mint megtudtuk, a fatelepek is egyre nehezebben szerzik be a tűzifát, éppen ezért az sem kizárt, hogy további drágulás következik be.