2024. április 27., szombat

Karnevál és kerékpártúra Topolyán

A városnapi rendezvények keretében került sor idén is a már hagyományossá vált mézkiállításra és mézvásárra. A rendezvény színhelyéül a Felvonulási tér szolgált, mely ezen a héten több más rendezvénynek is otthont adott. A tizenhatodik mézkiállításra idén is – a korábbi évekhez hasonlóan – szép számban érkeztek helyi és környékbeli méhészek, kézművesek és cukrászok is.

A 33. számú Szent Gellért cserkészcsapat a karneváli menetben (Sihelnik Ágnes felvétele)

A 33. számú Szent Gellért cserkészcsapat a karneváli menetben (Sihelnik Ágnes felvétele)

Megnyitóbeszédet Mirko Spasojević, a Topolyai Méhész Egyesület elnöke mondott, valamint Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke is üdvözölte a méhészeket, az árusokat és a közönséget. A rövid megnyitóbeszédet követően alkalmi műsorral kedveskedtek a Bambi óvodásai, akik méhecske jelmezben adták elő táncukat. Ezt követően a Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Egyesület és a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ is fellépett. A megnyitó zárómozzanataként a római katolikus és a görög katolikus egyház lelkészei megáldották az idei mézet, a mézből készült termékeket és a méhészeket.

A méhészek standjain idén is találkozhattunk méhészeti kellékekkel, hagyományos és ízesített mézzel, mézeskaláccsal, propolisszal és méhviasszal is. A vásárlók és az érdeklődők megkóstolhatták a különböző mézeket, és kedvükre válogathattak belőlük.

Ugyanezen a napon 16 órakor vette kezdetét a városnapi rendezvények talán legmeghatározóbb mozzanata, a hagyományos mézkarnevál, melyre tizenkettedik alkalommal került sor. A karneváli menetben idén 36 csoport vonult fel a Csáki Lajos Iskolától a Felvonulási térig. A felvonulást megelőzően Kislinder Gábor, Topolya polgármestere fogadta a karneváli csoportok képviselőit, melyek közül legtöbben helyi intézmények, civil szervezetek csoportjai voltak, de a község más településeiről is érkeztek résztvevők. A községbeli csoportok köreikben üdvözölhették a szabadkai Crystal Táncstúdió csoportját, a Tornádó Táncklub csoportját, a Szabadka Európa Ritmusában elnevezésű csoportot, a szeghegyi Karateklub csoportját, valamint a Venus Plusz és az adai Táncklub csoportját. A karneváli csoportok a Juhász Erzsébet Könyvtár mellett felállított színpadnál, valamint a Felvonulási téren is bemutatkozhattak, előadhatták koreográfiájukat.

Szeptember 17-én, vasárnap került sor a topolyai Capriolo által megszervezett Családi Rekreációs Kerékpártúrára, melynek szintén hagyományai vannak, és amely szintén része a városnapi rendezvénynek. A reggeli hűvös, felhős idő ellenére is szép számban érkeztek a kerékpározás szerelmesei, és azok is, akik csak egy kicsit meg szerették volna mozgatni magukat. A túra a Felvonulási térről indult, és, mint ahogy korábban is, a Topolyai-tó körülkerékpározása volt a cél. A Művésztelepnél kijelölt pihenőhelytől bárki visszafordulhatott, aki nem mert nekivágni a hosszabb távnak. A szervezők minden résztvevő számára gondoskodtak gyümölcsről, ásványvízről és üdítőről.