2024. április 26., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Nesze semmi, fogd meg jól

Azért hülyének ne nézzenek minket – fakadt ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában a marosvásárhelyi Római Katolikus Líceum ügyének alakulását kommentálva.

Aki ugyanis azt gondolta, hogy a román hatóságok valóban az iskola helyzetének rendezését kívánják, az tévedett. Az oktatási miniszter utasítására a Maros megyei tanfelügyelőség besorolta a Bolyai Farkas Elméleti Líceumba. Jakubinyi György gyulafehérvári érsek azonnal nehezményezte, hogy az iskola osztályait nem összefüggő alegységként, hanem osztályonként sorolták be a Bolyai Farkas Elméleti Líceumba, így a tanfelügyelőség lényegében megszüntette a katolikus iskolát.

A tanfelügyelőség és az oktatási minisztérium kísérletet sem tett arra, hogy figyelembe vegye 114 szülő szándéknyilatkozatát, amelyben jelezték: a Római Katolikus Gimnáziumba akarják íratni gyermekeiket.

Az egyház figyelmeztette a hatóságokat, ne tekintsék megoldottnak a helyzetet, hiszen az albérleti szerződés szerint a Státus Alapítvány épületben működnie kell katolikus iskolának is, másként a román tannyelvű Unirea Líceumnak is ki kell költöznie. Ha az egyház bejelentené, hogy a szerződést felbontottnak tekinti, a város nem tudná már törvényesen fizetni az iskolák számláit a közüzemi szolgáltatók felé, és az iskolaépület minden bizonnyal hónapokon belül áram és víz nélkül maradna.

A magyar kormány kiállása nyomán az egyház is határozottan követeli a katolikus iskola azonnali újraalapítását.

A román nacionalista erők is eltökéltek: visszaállamosítanák az iskolaépületet, arra hivatkoznak, hogy az sohasem volt a római katolikus egyház tulajdona. Megtehetik, hiszen egyszer már nyertek hasonló pert, akkor az Erdélyi Református Egyházkerület ellen, éppen Sepsiszentgyörgyön, ahol ráadásul a város polgármesteri hivatala tiltakozott is az ellen, hogy megkapja a Székely Mikó Kollégium épületének tulajdonjogát. Marosvásárhelyen pedig a nacionalista kórust maga a polgármester, Dorin Florea vezényli. Ő és a megye szociáldemokrata prefektusa volt és maradt az katolikus iskola működésének elakasztója.