2024. április 27., szombat

Vajdaságiak a Nemzeti Vágtán

Szombaton zajlanak az előfutamok

Az előttünk álló hétvégén, szeptember 16-án és 17-én Budapesten a Hősök terén megrendezésre kerülő rangos eseményen 12 előfutamot szerveznek.

Ótos András archív felvétele

Ótos András archív felvétele

A X. Nemzeti Vágta keretében megrendezésre kerülő Kishuszár Vágta egyik előfutamában az V. Vajdasági Vágta Kishuszár Vágtáján első helyezést elérő Víg Barbara is versenyezni fog Bácskossuthfalva színeiben Penny nevű póniján.
A sorrendben X. Nemzetközi Vágtán Szerbiát az egyik előfutamban ismét Suzana Sekulić fogja képviselni a bábolnai ménesből a számára kisorsolt lovon.

Nemcsak szülőfaluját, Bácskossuthfalvát, hanem az egész délvidéki közösséget képviseli Víg Barbara, a szombaton mezrendezésre kerülő Nemzeti Vágta kishuszár-futamában.

Amint az édesanyjától, Zitától megtudtuk, hogy az egész család izgul, és lánya – a topolyai Mezőgazdasági Iskola 1. osztályos tanulója – ma délután az ezt meghatározó sorsolás után tudja meg, hogy a 13 óra 15-től zajló három kishuszár-elődöntő melyikében állhat rajthoz. Barbara Penny nevű keverék pónijával versenyez, akinek március óta ő a gazdája. A bácskossuthfalvi középiskolás lány elsődleges szerény célja pedig az, hogy lovával együtt épségben végigvigye a távot, az ezen felüli eredményt pedig – ha úgy alakul –, ajándékként éli meg.

Vajdasági versenyzők egyébként a Nemzeti Vágta következő előfutamokban lépnek pályára a szombati napon: a II. előfutamban két vajdasági is szerepel. Nagy Arnold ezúttal Temerint képviseli, Davidovity Deján pedig Óbecse színeit. Mindketten Szabolcski Roland lovával. Arnold Fantázia, Deján Copra nyergében próbál meg továbbjutni a középdöntőbe. Ellenfeleik Tata, Izsák, Hortobány és Heves lesznek.
A VII. előfutamban Cékus Noémi Zobnatica képviseletében lovagol Fickó nevű lován. Neki sem lesz könnyű a továbbjutás, hiszen olyan ellenfelekkel kell megküzdenie, mint Sellye, Kézdivásárhely, Nyársapáti, Szabolcs és Tallós.

Nem kis megtiszteltetés Ördög Alen számára, hogy vendéglovasként Budapest Ferencváros csapatát képviselheti Kósa Sándor, Déva Jutka (Móni) nevű kancájának hátán lovagolva, a IX. futamban. Ellenfelei: Tiszafüred, Hódos, Bercel, Csemő, és Taktaharkány.
Topolya színeiben Bajusz Gábor ül lóra a XII. futamban Cékus Árpád Bessy nevű lován, olyan ellenfelekkel küzdve a továbbjutásért, mint Bugac, Dunaújváros, Somorja, Zirc és Mád.