2024. április 26., péntek

Enyhíteni a szárazság okozta károkon

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter közölte, hogy augusztus végéig felmérik az aszály okozta károkat és enyhítő intézkedéseket foganatosítanak. A gazdák – az eddigi tapasztalatokból ítélve azonban nem túl bizakodók. Ezért a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nagybecskereki Városi Bizottságának a közleménye szerint elsősorban a helyi önkormányzatnak kellene segítséget nyújtani a bajba jutott termelőknek.
A legsúlyosabban érintett régiók közt van Közép-Bánát, ahol a terméskiesés helyenként meghaladja az ötven százalékot is. A ligások szerint Nagybecskerek város területén a termés a tavalyinál akár 70 százalékkal is alacsonyabb lehet. Az aszályt elsősorban a kukorica, a napraforgó és szója sínylette meg. Ezért a helyi önkormányzatnak a kötelessége, hogy segítsen a káros következmények enyhítésében, ami szerintük nemcsak a földműveseket érint, hanem közvetlen módon a vidék egész lakosságát is.
A ligások szerint az önkormányzat több módon is segíthet a gazdáknak. Elsősorban eltörölheti a föld utáni adó megfizettetését erre az évre, valamint elhalaszthatja jövőre az idei árenda megfizettetését. Emellett, szerintük növelni kellene a hektáronkénti támogatást és lehetővé kellene tenni az üzemanyag és a vetőmag kedvezményes áron való megvásárlását. Szerintük a helyzethez mérten az állami földek bérleti díját is módosítani kellene, a gazdáknak pedig kártérítési összeget fizetni.
A párt szerint az önkormányzati hatalom képviselőinek mindent meg kell tenni a saját hatáskörén belül, hogy enyhítsenek az aszálykárokon. De ugyanilyen értelmű követelést továbbítani kell a felsőbb hatalmi szervek irányában is.