2024. április 27., szombat

Zsákokban is kínálják a paprikát és az uborkát

Megkezdődött a savanyúság alapanyagainak a vásárlása – a paprika kilója 50 és 80 dinár között mozog

Átalakultak a piaci árak. Jelenleg paprikát, paradicsomot és uborkát lehet venni a legolcsóbban. Az újvidéki Futaki úti piacon is a keresett termékek között a nagy, piros kápiapaprikák vették át az uralmat. Egy kiló 50–80 dinárért kapható.

Az uborkák között is válogathatnak a vásárlók az újvidéki piacon. A kisebb, apróbb csemegeuborkák a savanyúság alapanyagául szolgálnak, ezek kilójáért 130 dinárt kérnek, a nagyobb méretű uborkák kilója 60 és 80 dinár között mozog.

Az igazi vegyes savanyúsághoz mehet almapaprika és karfiol is, az utóbbinak a kilója 100 dinár körül mozog, az almapaprikát azonban már átlag 50 dinárért beszerezhetjük. Újvidéken és környékén sokan készítik otthon az ajvárt, amibe a kápiapaprika mellett egyes receptek szerint paradicsomot is tehetünk. Paradicsomot nagyobb mennyiségben 35 dináros kilónkénti áron vásárolhatunk jelenleg.

A topolyai piacon a tölteni való paprika, Újvidéken pedig a kápiapaprika a legkelendőbb (Fotó: Dávid Csilla)

A topolyai piacon a tölteni való paprika, Újvidéken pedig a kápiapaprika a legkelendőbb (Fotó: Dávid Csilla)

Igaz, hogy a következő hónapban alacsonyabb lesz a zöldségfélék ára, a termékek minősége azonban jelentősen romlik. Most érdemes megvenni a savanyúság alapanyagait, hiszen ilyenkor a legzamatosabb az ízük – tanácsolják az újvidéki elárusítók.

A topolyai piacon is hasonlóak az árak. Itt kevesebben vásárolják az ajvárhoz szükséges alapanyagokat, viszont jelenleg egyre több vásárló keresi a csalamádéhoz szükséges tölteni való paprikát és uborkát, valamint a káposztát – tudtuk meg egy helybeli eladótól.

– A tölteni való paprikát megfőzik káposztával és így teszik el télire. A sütni való nagy piros paprikát 5 és 8 kilós zsákokban is áruljuk. A nagy, egyenes formájú paprika kilója 60-70 dinár, a másodosztályúé, amely kisebb vagy görbébb, 40-50 dinár.

Az egyik legkelendőbb áru jelenleg a vegyes savanyúság alapanyagául szolgáló uborka. Szintén kapható zsákokban a topolyai piacon, kilója így 60 és 100 dinár között mozog. A salátauborka ára 30 dinárnál kezdődik, a csemegeuborka kilója pedig 120 dinár.

A vegyes savanyúságba kerülő kisebb méretű paprika kilója zsákokban 50, a közepes méretűé pedig 60-70 dinárért kapható, a nagyobb, szabályos alakúakat pedig 80 dinárért kínálják a topolyai piacon.

Egy hónap múlva kezdődik a káposzta savanyításának az időszaka. A káposzta ára mindeddig magas volt, mivel a forróság tönkretette a termést.

– A hét folyamán 60 dinár volt a káposzta kilója, ami drágának számít. A kínálat növekedésével lassan esett az ára, jelenleg 50 dinárba kerül. A hétvégére szerintem le fog esni az ára 40 dinárra – mondja a topolyai eladó.

Az elárusítók jóslatai szerint a sütésre alkalmas paprikának nem fog csökkenni az ára. A környező országokban, főként Szlovákiában és Horvátországban nagy a kereslet iránta. Csökkenhet az ára, ha gyengül a minőség.

Hamarosan a piac, sőt az internet és a közösségi oldalak ,,polcai” is megtelnek készen kapható savanyúságokkal. A kínálat egyedi és sokféle, sós és édes ízek egyaránt fellelhetőek, a megrendelt áru pedig futárszolgálattal Szerbiában egy-két napon belül megérkezik. Az árak 200 és 900 dinár között mozognak ezeken a színtereken.

Továbbra is sokan vallják azonban, hogy az otthon készített savanyúságnak nincs párja. Munka ugyan van vele, de azt nem szabad számolni, mert megéri – vélik a vásárlók. A piaci eladók tapasztalatai szerint az emberek többségének manapság nincs ideje és energiája a savanyúság otthoni elkészítésére, még ha ily módon olcsóbb is. Akinek pedig egyszer megszeretik a termékét, továbbra is tőle vásárolják.