2024. április 27., szombat

Könnyed gyalogostúra Szabadkán

Szeptember 16-a, szombat, országos gyaloglónap Szerbiában. Ennek apropóján országszerte több településen szerveznek gyalogostúrákat, ahol a sportolók mellett olyanok is részt vehetnek, akik szeretnének egy kicsit kibillenni a felgyorsult mindennapokból, és egy séta keretén belül más szemszögből megismerni a világot. Szabadkán a Szerbiai Hegymászószövetség, a helybeli Spartacus Hegymászó Klub és a Sport mindenkinek Szövetség szervezésében, az Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint a szabadkai helyi önkormányzat támogatásával egy 12 kilométeres gyalogtúra várja az érdeklődőket. Az eseményről a szerdán megtartott sajtótájékoztató keretein belül tudtunk meg többet, amelyen a szervezők közül jelen volt Iso Planić, a legsikeresebb szerbiai hegymászó, valamint Milan Ljubić és Marko Marjanušić.

(Fotó: Benedek Miklós)

(Fotó: Benedek Miklós)

Mint megtudtuk, a gyalogtúra programja 9.45-kor kezdődik, míg maga a túra startjára 10 órakor kerül sor. Az indulás helyszíne a Zentai út és a Lošinji utca sarkánál, vagyis a Pionir gyárnál lesz, míg a túra célja a palicsi Víztorony. A szervezők elmondása szerint a táv megtétele laza tempóval körülbelül három órát vesz igénybe, és lehetőséget nyújt arra, hogy Szabadka olyan szépségeit is észrevegyék a túrázók, amiket csak gyalogosan lehet megtapasztalni. E sport nem kerül pénzbe, bárki megengedheti magának, amennyiben van kedve és ideje hozzá. A szervezők nem titkolt célja, hogy a túra résztvevői kedvet kapjanak ehhez az egészséges aktivitáshoz, és a továbbiakban is részt vegyenek az általuk szervezett, vagy magánszervezésben megvalósuló túrákon.

A gyalogtúrára jelentkezni a helyszínen a rajt előtt vagy a suplaninari@gmail.com e-mail-címen, illetve Iso Planićnál, a 065/809-40-65-ös telefonszámon lehet.