2024. április 27., szombat
ASZTALITENISZ

Eltérő célokkal

A férfiaknál 42, a nőknél 38 válogatott részvételével ma kezdődik és vasárnapig tart a csapat-Európa-bajnokság, amelyet Luxemburgban rendeznek meg. Szerbia férfi- és női válogatottja is a II. divízióban szerepel. A férfiaknál, miután a legjobbak, Aleksandar Karakašević, Pető Zsolt, Marko Jevtović nem álltak asztalhoz a válogatottba kerülés miatt megrendezett pótselejtezőn, a szerb válogatottat Ilija Majstorović, Ivor Katić, Marko Petkov és Marko Popović alkotja majd. Szerbia csoportellenfelei Olaszország, Izrael és Litvánia lesznek, s nagy meglepetés lenne, ha ezzel a csapattal sikerülne kiharcolni a bennmaradást a challenge divízióban. A női válogatott (Izabela Lupulescu, Andrea Todorović, Dragana Vignjević, Anelia Lupulescu) Belgium, Olaszország és Dánia ellen próbál meg minél jobb eredményt elérni a csoportmérkőzések során, hogy aztán esetleg versenyben lehessen a feljutást jelentő első és második helyért.

A magyar női válogatott minimális célja a pontszerző hely elérése az Európa-bajnokságon, míg a második vonalban szereplő férfiegyüttes tagjai számára az egyik feladat a rutinszerzés.

A Bátorfi Zoltán irányította női gárda – Póta Georgina, Madarász Dóra, Pergel Szandra, Ambrus Krisztina és Nagyváradi Mercédesz – a címvédő németekkel, valamint a svédekkel és a horvátokkal csap össze a 16-os élvonal, a bajnoki divízió A csoportjában.

A csoportokból az első két-két helyezett jut majd a negyeddöntőbe, a harmadikak és negyedikek pedig a 9–16. helyért játszhatnak a folytatásban.

A férfiaknál a második vonalban, a challenge divízióban játszik a magyar csapat, amely a G csoportban a belgákkal, a finnekkel és az észtekkel csap össze. Aranyosi Péter szövetségi kapitány rendkívül fiatal együttessel – Lakatos Tamással (22), Szudi Ádámmal (21), Ecseki Nándorral (20) és Majoros Bencével (20) – vág neki az Eb-nek, de reményei szerint a 17–20. helyért tudnak majd játszani. Az eredmény mellett a szakvezető fontosnak tartja, hogy fiatal játékosai minél több rutint szerezzenek a kontinenstornán.