2024. április 27., szombat
TENISZ

Stephens váratlan, de fölényes diadala

Amikor a két héttel ezelőtti beharangozóban azt találtam állítani, hogy a US Openen bárki nyerhet, egyáltalán nem arra gondoltam, hogy éppenséggel akárki, hanem arra, hogy a többi nagy tornával ellentétben New Yorkban mindig bővebb az esélyesek száma. Meg sem fordult tehát a fejemben, hogy a riói olimpia óta gyengélkedő Juan Martín del Potro, a dél-afrikai Kevin Anderson és a spanyol Pablo Carreno az elődöntőig menetelhetnek, és egyikük döntős is lesz, az pedig még kevésbé, hogy a nőknél a hosszú kényszerszünet után visszatérőben levő, a ranglista 83. helyén rajtoló amerikai Sloane Stephens lehetne a serleg nyertese, tucatnyi esélyest megelőzve.

A nagy meglepetések lehetősége persze adva volt, hisz a férfiaknál fél tucat éljátékos nem indulhatott, míg néhány „másodhegedűs”, mint például DominicThiem, Marin Čilić, Roberto Bautista és Grigor Dimitrov, néha megcsillan, de sorozatban rendre nem remekel. Ha hozzátesszük, hogy néhány veterán, Jo-Wilfried Tsonga, Tomáš Berdych már nem a régi, a fiatalok pedig még nagyon ingadozva szerepelnek, logikus volt elvárni, hogy Rafael Nadal vagy Roger Federer fut be, de esetenként nem kis megerőltetés árán. Így is történt. Rafa csaknem minden meccsén leadott egy játszmát, de az éjjel kimondott esélyes volt Anderson ellen a 3. New York-i és összesen 16. nagy serlegre. Az elődöntőben mindketten rosszul nyitottak, majd magabiztosan fordítottak, Del Potro és Carreno tulajdonképpen esélytelen volt a diadalra. Nadal már több mint 1100 pontos előnnyel vezeti a ranglistát, s ha az éjjel nyert, e szám már csaknem 2000-et tesz ki.

A női döntő külön történet. Stephensnek alig egy órára volt szüksége, hogy lesöpörje a pályáról Madison Keyst. Az egyenrangú csata csak 2:2-ig tartott, azt követően Keys ötször is elveszítette az adogatást. Nagy sikerével Stephens 66 helyet javított a ranglistán, és ma 17. lesz.

A negyeddöntő lett a végállomás Olga Danilović számára a leány egyesben. Olga az első játszmában 5:1-re vezetett az amerikai Amanda Anisimova ellen, azután azonban zsinórban hatszor is elveszítette az adogatást.

A challengereken Filip Krajinović és Fucsovics Márton az elődöntőben búcsúzott, míg Balatonbogláron a veterán Arn Gréta döntőt veszített.

Férfitornát e héten nem tartanak a Davis-kupa hétvégi fordulója miatt, amelyben a világcsoport elődöntője és a minősítője lesz műsoron. Szerbia a négy között Franciaország vendége lesz Lille-ben, míg a magyar válogatott a feljutásért Budapesten Oroszországot fogadja. A challengereken Nikola Milojević, Peđa Krstin és Miomir Kecmanović érdekelt. A nők mezőnyében két 250-es tornát tartanak. Tokióban Aleksandra Krunić a visszavonuló 47 éves japán Kimiko Datével kezd, a kanadai Québecben pedig, ahol Stollár Fanny győzelemmel nyitotta a selejtezőt, és a tábláért az izraeli Denis Hazanyukkal játszik, Babos Tímea első ellenfele a ranglistán 157. amerikai Jamie Loeb lesz. A női ITF-tornákon Ivana Jorović, Nina Stojanović,Jovana Jakšić, Bukta Ágnes, Udvardy Panna, Jani Réka, Békefi Bianka, Bondár Anna stb. lépnek fel.

NEW YORK. – A US Open elődöntőjében, férfiak: Nadal–Del Potro 4:6, 6:0, 6:3, 6:2, Anderson–Carreno 4:6, 7:6, 6:3, 6:4. Nők, döntő: Stephens–Keys 6:3, 6:0. Férfi páros, döntő: Rojer/Tecau–F. López, M. López 6:4, 6:3. Vegyes páros, döntő: Hingis/J. Murray–Csan/Venus 6:1, 4:6, 10:8. Lányok, negyeddöntő: Anisimova–Danilović 7:5, 6:1.

QUÉBEC. – A női torna selejtezőjének 1. fordulójában: Stollár–Leduc 6:0, 6:3.

SEVILLA. – A challenger elődöntőjében: Auger-Aliassime–Krajinović 3:6, 7:6, 6:3.

GENOVA. – A challenger negyeddöntőjében: Fucsovics–Balázs 6:7, 6:2, 7:5, elődöntő: Cicipasz–Fucsovics 6:0, 1:0 – feladás.

DALIAN. – A 125 ezres női torna döntőjében: Kozlova–Zvonarjova 6:4, 6:2.

BALATONBOGLÁR. – A női ITF-torna döntőjében: Hercog–Arn 6:1, 6:2.