2024. április 27., szombat
BIRKÓZÁS

Hat magyar érem

Véget ért Athénban az idei kadétbirkózó-világbajnokság, amelyet szerbiai résztvevő nélkül tartottak meg. Magyar szempontból jól sikerült ez a seregszemle a görög fővárosban, hiszen kötöttfogásban és a lányok mezőnyében is 3-3 érem született. A fiúknál érdekesmód a három legnehezebb súlycsoportban remekeltek a magyarok, s bár 76 és 100 kg-ban is közel voltak az aranyhoz, az kicsúszott a kezükből.

A világbajnokság előtt azt mondtam, hogy egy éremmel és egy helyezéssel elégedettek lennénk, ezt túlteljesítettük. Nagyon közel voltunk a világbajnoki címekhez mindkét döntőnkben, ezek most elmaradtak, de semmi okunk a csüggedésre. Ez siker, kemény munkát végeztek a fiúk, és remélem, meg is maradnak a magyar birkózásnak. Mindenesetre jó érzéssel tölthet el bennünket az athéni szereplés – nyilatkozta Struhács György, a kötöttfogásúak vezetőedzője, aki csapatával a 10. lett a nemzetek versenyében.

A lányoknál ezen a világbajnokságon is folytatódott a japán fölény, amely ezúttal is nyomasztónak mondható, hiszen tíz súlycsoportban hét japán arany született. Érdekesség, hogy a további háromból kettő Indiába került. A magyarok három bronzzal gazdagodtak, s a nemzetek versenyében Magyarország a 7. lett.

Világbajnokok, kötöttfogás, 42 kg: Burban Gurbanov (azeri). 46 kg: Vladiszlav Kuzko (ukrán). 50 kg: Ken Macui (japán). 54 kg: German Dojev (orosz). 58 kg: Mohsen Madhani (iráni). 63 kg: Dmitro Mirosnjuk (ukrán). 69 kg: Vladiszlav Kravcsenko (ukrán). 76 kg: Mehran Saadatifard (iráni), 2. Takács István (magyar). 85 kg: Muhammed Dursun (török), … 3. Szőke Alex (magyar). 100 kg: Cohlton Schultz (amerikai), 2. Vátzi Válint (magyar).

Lányok, 38 kg: Sahana Nazarova (azeri). 40 kg: Hanano Szakurai (japán). 43 kg: Umi Ito (japán). 46 kg: Remina Josimoto (japán). 49 kg: Szuzuna Josimura (japán). 52 kg: Juzuka Inagaki (japán). 56 kg: Sonam Sonam (indiai), … 3. Széll Anna (magyar). 60 kg: Anshu Anshu (indiai), … 3. Bognár Erika (magyar). 65 kg: Honoka Nakai (japán). 70 kg: Juka Kagami (japán), … 3. Nagy Bernadett (magyar).

Szabadfogás, 42 kg: Alihaszan Amirli (azeri). 46 kg: Kurt McHenry Jr. (amerikai). 50 kg: Fedor Baltujev (orosz). 58 kg: Riuto Szakaki (japán). 69 kg: William Lewan Jr. (amerikai). 85 kg: Alan Bagaev (orosz).