2024. április 27., szombat

Szerbia nem mumus

Növelni szeretnék a Boszniával folyó árucsere-forgalom értékét

Semmi szükség arra, hogy bárkit mumusként mutassanak be Szerbiából, Szerbia ugyanis őszinte barátja Bosznia-Hercegovinának – üzente Aleksandar Vučić szerb államfő kétnapos szarajevói látogatása mai zárónapján.

A szerb államfő és Denis Zvizdić, Bosznia-Hercegovina miniszteri tanácsának elnöke beszélgetésük során megállapította, hogy a két ország együttműködésének fókuszában a gazdaságnak és a kereskedelemnek kell állnia. A jelenlegi árucsere-forgalom értékét 2 milliárd euróra szeretnék növelni.

Miután mindkét fél arra a következtetésre jutott, hogy az együttműködést és az országközi viszonyokat jobb gazdasági alapokra kell helyezni, kijelentették, az év végéig a két állam kormánya kétoldali ülést is megszervez majd. Erre várhatóan már novemberben sor kerül, témája az eddig megvalósított és az előttük álló közös projektumok lesznek.

– Szeretném hangsúlyozni, különösen a bosnyák médiumok számára: nincs szükség arra, hogy bárkit is Szerbiából mumusként ábrázoljanak. Szerbia őszinte barátja Bosznia-Hercegovinának. Próbálják meg megérteni Szerbiát, próbálják meg magukat néha a mi helyzetünkbe képzelni, és meglátják, igazat beszélek – mondta Vučić Szarajevóban, a Zvizdićtyel tartott közös sajtótájékoztatón.