2024. április 27., szombat

Gyorsabb, egyszerűbb, célszerűbb

E-naplóvezetés az újvidéki Miloš Crnjanski iskolában

Az elektronikus naplóvezetés nem igényel különleges számítógépes tudást, de bizony megkönnyíti az újvidéki Miloš Crnjanski Általános Iskola életét, ahová mintegy 1200 diák jár.

– Két informatikatanár, koordinátor meg én vettünk részt a képzésen, ők aztán a gyakorlatban megmutattak mindent a többi 90 tanárnak – mondta Zdenka Ivković igazgatónő, majd hozzátette: az ilyen naplóvezetés csak az elsősöket nem öleli fel, akik leíró osztályzatot kapnak.

Minden osztályban létező internet-kapcsolat a feltétel az elektronikus naplóvezetésnek, amely gyorsabb, egyszerűbb, célszerűbb a klasszikus iskolanapló vezetésénél. Az első héten még nem kerültek be osztályzatok, de az igazgató most már könnyen, gyorsan áttekintheti a nyilvántartást a megtartott órákról és a tanulók hiányzásáról.

Zdenka Ivković szerint az e-napló bevezetése a tanév kezdetén különös energiát adott a tanároknak. Észrevehetően most többet kommunikálnak, többet barátkoznak, miközben egymásnak segítenek a modern naplóvezetési technika elsajátításában és a hibák kiküszöbölésében. Minden osztályban van számítógép, laptop, így korszerűbb eszközökkel oktatnak a tanárok, és táblagépről, okostelefonról is gyorsan elérhetik az egyszerű applikációt. Harminc másodperctől egy percnyibe telik az óra bejegyzése.

Az igazgatónő elmondta, hat-hét éve kezdték használni az e-naplót, egy más szoftvert, az tartalmazta a diákok osztályzatait, amelyet láthattak a gyerek szülei, a tanárokat azonban nem kötelezte arra, hogy bevigyék a megtartott és nem megtartott órára vonatkozó adatokat.

– A tanulók tanulmányi átlagát és más statisztikát ki tudtunk mutatni, de mindezt kizárólag belső használat céljából készítettük. A mostani adatok viszont az oktatási minisztérium szoftverjének köszönhetően a minisztérium számára is elérhetők. Amikor minden iskola bekapcsolódik a projektbe, a mi eredményeinket össze tudjuk hasonlítani a többi iskola eredményeivel. Láthatjuk majd, hogy tanulmányi szempontból köztársasági szinten hol vagyunk – mondta az igazgatónő, aki hozzátette:

– Úgy vélem, előnyünkre vált, hogy évekkel ezelőtt áttértünk az e-napló vezetésére, mert minden évben elektronikus formában az elsősök adatait rögzítettük, s most a meglévő, több éve gyűjtött adatbázist, például a tanulók adatait, a szülők elérhetőségeit a hiányzó, új adatokkal csak bővítenünk, frissítenünk kellett. A következő évben már nem lesz szükség papírnaplóra, hiszen az adatok léteznek elektronikus formában, csak át kell rakni a következő tagozatra. Így nagy könnyítést jelent a könyvelés. Az adatok ellenőrzése terén fő feladatuk a koordinátoroknak volt, nekik most is feladatuk, hogy minden kérdésre, kétségre válaszolni tudjanak, a kezdő hibákat kijavítsák, együttműködve a többi tanárral. A feladat oroszlánrészét ők végezték, végzik. Év végén a bizonyítványokat ki is fogjuk nyomtatni. A későbbiekben új tartalmakkal, például az elektromos házi olvasmánnyal és tanulóprogrammal bővül a szoftver a diákok és a tanárok munkájának segítése céljából.

A korábbi évek elektronikus naplóvezetésének tapasztalatairól mondja az iskolaigazgató, aki pedagógiaszakos:

– A szülő, aki okostelefonon, számítógépen akár a fárasztó napja után látja az osztályzatot vagy a problémát, hamarabb bejön az iskolába, mint azt különben tenné. Tehát többfajta információt nyújtunk neki, de maga is megbizonyosodik arról, hogy a személyes szülő-tanár kapcsolat aranyat ér!