2024. április 26., péntek

Lesz kárenyhítő támogatás a gazdáknak

Branislav Nedimović: Aszály után pénzt követelnek a termelők, jó években viszont senki sem kérdezi, be kell-e valamit fizetni a költségvetésbe

– A következő hetekben felkínáljuk a szerbiai mezőgazdaságnak az aszálykár enyhítését célzó támogatási tervet. Anyagi juttatásokról és az ügyviteli bankokon keresztüli támogatásról van szó – jelentette ki Branislav Nedimović, az agrártárca vezetője. Hozzátette azonban, sokkal fontosabb, hogy öntöző- és jégvédelmi rendszerek felszerelésével, valamint biztosítással elkerüljék az ilyen helyzeteket, mint amilyen az idén is kialakult a szélsőséges időjárás miatt.

– Nagy szárazság után az aflatoxin megjelenése is a kockázatok közé kerül, erre idejében figyelmeztettük a termelőket – mondta a miniszter. Megjegyezte: aszály után pénzt követelnek a termelők, jó években viszont senki sem kérdezi, be kell-e valamit fizetni a költségvetésbe.

Az öntözőrendszerek kiépítésének megkezdése kapcsán ismételten elmondta, hogy Vajdaság területén 11 ilyen rendszert állítanak fel, valamint Šabacon és Bogatićot is még az idén megkezdik a rendszerek építését.