2024. április 27., szombat

Más földjét művelik

A csókai önkormányzat hadat üzent a földbitorlóknak

Köztudott, hogy Csóka község területén jelentős állami földterület található, de a rendezetlen kataszteri viszonyok, a parcellák felaprózottsága miatt – e hónapban kezdődik a termőföldek tagosítása – egyes személyek bérleti díj fizetése nélkül, illegálisan művelnek állami tulajdonban lévő földeket. Az önkormányzat, élén Gyömbér Stana polgármesterrel, hadat üzent az illegális földbitorlóknak, és a zombori községhez hasonlóan be fogják takarítani az őszi terményeket a jogtalanul művelt parcellákról. Ezzel kapcsolatban a polgármester asszony elmondta:

Csóka község learatja az illegálisan bevetett állami földek termését (Gergely József felvétele)

Csóka község learatja az illegálisan bevetett állami földek termését (Gergely József felvétele)

– A mezőgazdasági művelés alatt álló területek rendezése céljából a községünk falvai, elsősorban Padé és Feketetó, Tiszaszentmiklós, valamint Hódegyháza körül kialakult illegális szeméttelepeket fokozatosan felszámoltuk. Újjászerveztük a mezőőrszolgálatot, ami előfeltétele volt annak, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárságnál pályázhassunk a mezőőrök műszaki eszközökkel, járművekkel való felszerelésére. Összesen öt mezőőrt alkalmazunk, egyet-egyet Csóka, Tiszaszentmiklós-Hódegyháza, Padé, Szanád és Feketetó-Kanizsamonostor kataszteri községekre.

Községi határozatunk van arra vonatkozóan, hogy learassuk, betakarítsuk a termést azokról az állami mezőgazdasági földterületekről, amelyeket egyes személyek illegálisan, bérleti díj fizetése nélkül művelnek immár több éve. Elég sokáig tartott kiböngészni a kataszteri hivatal rendezetlen, százévesnél idősebb, elavult térképekkel rendelkező adattárából, hogy melyek is azok az állami parcellák, amelyek nem kerültek bérbeadásra licitáció útján.

Közbeszerzés útján alakítottunk ki egy olyan községi szolgálatot, amelynek köszönhetően a község, mint az állami mezőgazdasági földek jogos kezelője, birtokba veheti azokat a parcellákat, amelyeken illegális növénytermesztés folyik. Megkezdtük az ősziek betakarítását ezekről a jogosulatlanul birtokolt parcellákról. Csóka és Padé kataszteri községben találtunk nagyobb területeket, amelyeket olyan személyek vetettek be, akiknek erre nem lett volna joguk – mondta a község polgármestere, aki figyelmeztetést intézett a földbitorlókhoz, hogy hagyjanak föl e tevékenységükkel, ellenkező esetben viselniük kell a törvényes szankciók következményeit.

Mint már arról korábban beszámoltunk, Csóka község területén szeptemberben megkezdik a magántulajdonban lévő mezőgazdasági területek tagosítását, a komaszációt. A munka megkezdésére a községi költségvetésből már korábban elkülönítettek 25 millió dinárt. Csóka község területe több mint 30 000 hektár, aminek mintegy a fele szántóföld, de jelentős területeket foglalnak el a legelők is. A magánkézen lévő mezőgazdasági területek felének nincs rendezve a tulajdonjogi viszonya. Az önkéntes alapon indult tagosítás jó alkalom arra is, hogy a földtulajdonosoknak végre a nevükre írják jogos (megörökölt) tulajdonukat, amiért még fizetni sem kell.