2024. április 27., szombat

Tüntetés a marosvásárhelyi katolikus gimnázium védelmében

Mintegy 2500-an vettek részt a román hatóságok által megszüntetésre ítélt katolikus gimnázium védelmében tartott tüntetésen tegnap Marosvásárhelyen – írta a Maszol.ro portál.

A tiltakozás helyi idő szerint délután hatkor Oláh Dénes esperes imájával kezdődött. Ezt követően a tüntetésre felszólító Jakubinyi György érsek magyarul és románul is felolvasta, miért kellett utcára vonulni. A tüntetésen Kapás Barna olvasta fel a szülők kiáltványát, amelyben kijelentették: azt várják az oktatási minisztertől, hogy kormányhatározat vagy miniszteri rendelet által biztosítsa az iskola működését.

A katolikus gimnázium ügye diplomáciai szóváltást okozott Magyarország és Románia között. Tegnap berendelték a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Románia magyarországi nagykövetét, Marius Gabriel Lazurcát. Magyar Levente, a tárca parlamenti államtitkára újságíróknak elmondta: a nagykövettel azt közölték, megdöbbenéssel állnak azelőtt, hogy Szijjártó Péter miniszter bukaresti látogatása után egy nappal a román hatóságok egyértelművé tették, hogy a marosvásárhelyi magyar katolikus gimnázium működését felfüggesztik.

Marius Gabriel bekéretésére a bukaresti külügyminisztérium közleményben reagált, miszerint Romániában nem sérülnek a magyar kisebbség vagy a római katolikus közösség oktatási jogai, ezért a gimnázium ügyében született magyar kormányzati állásfoglalást a magyarországi választási kampány megnyilvánulásának tekintik.