2024. április 26., péntek

Választ kell adni a regionális kihívásokra

Szerbia átvette az EBESZ Biztonsági és Együttműködési Fórumának irányítását

A Bécsben megtartott mai ülésen Szerbia átvette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Biztonsági és Együttműködési Fórumának elnöki tisztségét. A mandátum az év végén jár le. Ivica Dačić kormányfőhelyettes, külügyminiszter kijelentette, hogy a hivatalos Belgrád igyekezni fog a politikai-katonai biztonsági kérdésekre helyezni a hangsúlyt, mindent megtesz annak érdekében, hogy regionális szinten állandó jellegű párbeszéd induljon, ami a stabilitás megőrzésére irányulna. A szerb diplomácia vezetője úgy értékelte, hogy a régió számos kihívással áll szemben: radikális csoportok jelennek meg, és egyre nagyobb veszélyt jelent a terrorizmus, továbbra is jelen van a menekült- és migránsválság, jellemző a kommunikációs és információs rendszerekkel való visszaélések megjelenése, embercsempészekkel, kábítószer- és fegyvercsempészekkel kell leszámolniuk a hatóságoknak, és ez mind-mind veszélyforrás lehet Európa általános értelemben vett biztonsági helyzetére. Miközben az EBESZ továbbra is kutatja, mik lennének a legjobb válaszok ezekre a kihívásokra, teljesen egyértelmű, hogy csakis az országok közös fellépése vezethet konkrét eredményre – értékelte az ülésen tett felszólalásában Dačić.

Az EBESZ különböző szervei között is szükség van párbeszédre annak érdekében, hogy a szervezet minél hatékonyabban tudjon reagálni egy-egy régióbeli probléma kapcsán. A külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a tagállamok elfogadják majd a kedélyek csillapítását szolgáló intézkedések javaslatait, s bejelentette, hogy az EBESZ Állandó Tanácsa és a Biztonsági és Együttműködési Fórum október folyamán együttes ülést tart.

Szerbia síkraszáll azért, hogy a fegyveres erők kötelékeiben minél nagyobb mértékben vehessenek részt nők, elnöksége idején az ország mindent megtesz majd annak érdekében, hogy megteremtse ennek lehetőségeit azok számára, akik élni kívánnak vele. Mindezt a Biztonsági Tanács 1325-ös női képviseletre, békére és biztonságra vonatkozó határozata alapján kívánja szorgalmazni Szerbia – jelentette be a tárcavezető.

A fórum szerbiai elnökségének ideje alatt fókuszba kerül majd a konvencionális fegyverkezés ellenőrzésének kérdése is, s olyan intézkedéseket kellene foganatosítani, amelyek a kölcsönös bizalmat fokozzák és a biztonságot erősítik – vélekedett Dačić. Elő kell segíteni a könnyű fegyverzet illegális terjedésének regionális szintű megakadályozását, segítséget kell nyújtani a civileknek a migránsválság kezelésében és a parlamenteknek a hadseregek és a biztonsági szervek ellenőrzésében – sorolta a feladatokat. Szerbia külön ülés összehívását tervezi a lőfegyverekkel és egyéb könnyű fegyverzettel kapcsolatos, már létező EBESZ-stratégiák továbbgondolása céljából.

Szerbia Oroszországtól vette át az EBESZ szóban forgó fórumának irányítását.