2024. április 27., szombat

Bánsági orgonák és orgonaépítők

Az uniós projektum keretében felújítások is lesznek a zentai Jézus szíve templomban

A városnapi ünnepségsorozat beharangozójaként nyitották meg szombaton este Zentán azt a kiállítást, amely a Bánát területén lévő orgonákat és az egykoron itt élő és tevékenykedő orgonaépítők munkásságát mutatja be.

Dr. Franz Metz orgonánál (Horváth Zsolt felvétele)

Dr. Franz Metz orgonánál (Horváth Zsolt felvétele)

A Románia és Szerbia közötti határon átnyúló, mintegy 677 ezer euró értékű európai uniós IPA-program elsődleges célkitűzéseként egyházzenei turisztikai útvonalakat szándékoznak kialakítani Bánát romániai és szerbiai részén – mondta el lapunknak Borbély Zoltán orgonaművész, a projektumban részt vevő zentai Cor Jesu Alapítvány vezetője. Kiemelte, hogy a program keretében egy infrastrukturális beruházást terveznek megvalósítani, amelynek során felújítják a Jézus szíve templom padlózatát, beépítik a padlófűtést, másfél méter magasságig felújítják a templom oszlopait és falait, szigetelést kap az épület, átépítik az orgonát, és a padokat is restaurálják. A projektum keretében ezenkívül különböző egyházi és egyházzenei rendezvényeket szerveznek Zentán, Nagybecskereken és Versecen. A Cor Jesu Alapítvány vezetője ezek közül a reformáció 500 éves jubileuma kapcsán megrendezett ünnepi liturgikus eseményeket, hangversenyeket, kántortalálkozót és kórustalálkozót emelte ki az említett városokban, emellett a templom felújítását és az orgona átépítését követően orgonabemutatót is tartanak, s egy turistaút megszervezését is kilátásba helyezte, amelynek során a romániai partnerek megismerkednek Zenta, Nagybecskerek és Versec nevezetességeivel, szerbiai részről pedig Temesvárnak és környékének a látványosságait tekintik meg.

Borbély beszélt az érintett térségben lévő templomi orgonák állapotáról is, s elmondta, hogy egy-két kivételével ezek nagyon rossz állapotban vannak.

– Eredetileg úgy terveztük, hogy nemcsak Zentán lesz nyitóhangverseny, hanem Nagybecskereken és Versecen is, de sajnos e két város templomainak az orgonái nincsenek megfelelő állapotban – nyilatkozta beszélgetőtársunk, hozzáfűzve, hogy egy-egy hangszer felújításának a költségei meghaladják a 100 ezer eurót is.

A zentai kiállítást dr. Franz Metz, a müncheni Szent Piusz-székesegyház temesvári születésű karvezetője, nemzetközi hírű orgonaművész és zenetudós nyitotta meg. A zenetudós a megnyitó során elmondta, hogy az első orgonaépítők a 18. században telepedtek le a történelmi Bánság területén, ennek köszönhetően a térségben 300 éven keresztül virágzott az orgonakultúra, a bánsági orgonaépítők hangszerei katolikus, református, evangélikus templomokban és zsinagógákban is felcsendültek. Temesváron például a mai napig is kilenc nyelven hirdetik Isten igéit.

A zenetudós a megnyitó során kitért arra is, hogy míg az eredeti orgonák közül csak nagyon kevés maradt meg, számos orgonamű kottája viszont máig fennmaradt, többek között azok is, amelyeket Michael Haydn, Joseph Haydn neves zeneszerző testvére szerzett, aki egyébként a térségben is tevékenykedett, s komponált is egy misét a temesvári dóm számára.

A megnyitót követő orgonahangversenyen a zentai közönség egy részletet is hallhatott ebből a zeneműből, emellett dr. Franz Metz Bach, J. M. Haydn, Gigout és bánsági szerzők műveit is előadta. Metz a hangverseny közben külön méltatta a bánsági orgonistákat, hangsúlyozva, hogy a mai előadók feladata a szerzemények újrafelfedezése.

A kiállítást szeptember 4-e és 7-e között a nagybecskereki Nepomuki Szent János-székesegyházban, 8-a és 10-e között pedig a verseci Szent Gellért-templomban is megtekinthetik az érdeklődők.