2024. április 27., szombat

A Bentley sofőrjét körözteti az osztrák rendőrség

Luka R. és egyik utastársa gyilkosság miatt szerepel az Interpol listáján?

Annak a Bentley-nek a vezetője, amelyik szombaton reggel, átvágva az államfőt szállító járműoszlopot, az elnök járművébe csapódott, szerb sajtóértesülések szerint folyamatos kapcsolatban volt egy magas beosztásban levő rendőrrel, már két hónapja ugyanis az osztrák rendőrség elfogatási parancsot adott ki ellene, az Interpol köröztette.

A Blic értesülései szerint az eddigi nyomozás során kiderült, hogy Luka R. napi kapcsolatban volt öt rendőrrel, köztük egy magas beosztásban levővel is, de még kutatják a kapcsolatait. A lapot tájékoztató nyomozó aggodalmának adott hangot, miszerint a baleset okozói közül az egyiket biztosan, de lehet, hogy kettőjüket is a legsúlyosabb bűncselekmény elkövetésével vádolják.

– Kegyetlen, többszörös gyilkosság ügyében folyik nyomozás. A környező országok egyike nyomoz Luka R. után, egy éjjeli klubban ugyanis olyan lövöldözésben vett részt, amelyben három vendég megsérült – nyilatkozta a lap forrása.

A Večernje novosti is arra hívta fel a figyelmet, hogy az osztrák rendőrség elfogatási parancsot adott ki Luka R. ellen két hónappal ezelőtt, amikor a gyanúsított egy bécsi diszkóban szópárbajba keveredett két csecsen férfival, majd súlyosan megsebesítette őket. Így jelenleg is az Interpol körözötteinek vörös listáján van. A nyomozók attól tartanak, hogy bűntársa segítette abban, hogy elbújhasson a rendőrök elől. A napilap kitér arra is, hogy Luka R. rokoni kapcsolatban van a zimonyi klán egyik tagjával, akit Zoran Đinđić kormányfő meggyilkolása miatt ítéltek el.

Amíg a nyomozók a szándékosság gyanújával nyomoznak, Aleksandar Vučić kormányfő hétfőn este a Happy televízióban járva a balesetre, illetve a napokban egyes bulvárlapokban megjelent állításokra reagált, miszerint gyilkossági kísérlet történt, kijelentette: szombaton reggel nem történt semmi szörnyű, csak egy közönséges baleset. Feltételezései szerint a Bentley-ben tartózkodó férfiaknak nem állt szándékukban őt megtámadni. Rámutatott ugyanakkor, hogy időről időre felmerül az a feltevés is, hogy ő maga talál ki gyilkossági kísérleteket.

– Soha nem állítottam, hogy bárki merényletet követett volna el ellenem… Srebrnicában sem mondtam ezt – emelte ki Vučić.